Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Influensan nu i fem EU-länder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

"Ja, människor kommer att dö av den i Europa"

EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou manar till lugn trots allvaret.

Inom EU finns nu totalt 19 konstaterat smittade personer av svininfluensan.

Men EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou manar till lugn.

– Vi får inte råka i panik, vi måste vara förberedda, säger Vassiliou.

Influensan kryper närmare Sverige för varje dag. Men alla 37 prover som Smittskyddsinstitutet rapporterat om har hittills varit negativa.

Och ännu har ingen dött av influensan i något EU-land – men det är troligtvis bara en tidsfråga:

– Ja, människor kommer att dö av den i Europa. Det är inte en fråga om huruvida utan om hur många, säger generaldirektören för hälso-och konsumentärenden vid EU-kommissionen, Robert Madelin, till Reuters.

100 dagar

Samtidigt sa Madelin att ett vaccin kommer att ta minst 100 dagar att ta fram – och sedan står man inför nästa problem.

– När vaccinet finns tillgängligt måste vi har en tydlig strategi för hur det ska fördelas ut i Europa.

I England bekräftades i dag tre nya fall av influensan och det totala antalet smittade är nu åtta. Man tror också att man har det första fallet av smittspridning inom landet. Det rör sig om en patient i Skottland som har varit i kontakt med ett par som fått smittan i Mexiko.

I USA stängde på torsdagen 74 skolor på grund av bekräftade eller misstänkta fall av influensa hos eleverna. Ytterligare 30 har stängt av förebyggande skäl, uppgav landets skoldepartement.

Samtidigt beslöt EU-kommissionen i dag att man i dagsläget inte planerar att införa något gemensamt reseförbud till USA och Mexiko från EU.

Namntrubbel

Svenska myndigheter har beslutat att kalla influensan "den nya influensan", på rekommendationer av ECDC, den europeiska smittskyddsmyndigheten. Detta eftersom "svininfluensa" felaktigt indikerar att sjukdomen sprids från grisar. Viruset har förmodligen sitt ursprung hos svin, men det är en blandning av två typer av svininfluensa, fågelinfluensa och influensa hos människor.

WHO har på sitt håll bestämt sig för att kalla influensan "influensa A (H1N1)".

Ytterligare andra organ har den "nordamerikanska influensan" på förslag. Detta eftersom tidigare epidemier fått sina namn från där de upptäckts, som spanska sjukan.

ANNONS