Malaria dödar ett barn var 30:e sekund
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-25
Ett barn dör var 30:e sekund i malaria.
Och varje år smittas 300 miljoner människor av sjukdomen.
– Det är jätteviktigt att malaria bekämpas. Det är en massmördare, säger Anneli Eriksson, ordförande vid Läkare utan gränser.
Malaria är en av de sjukdomar som ligger bakom mest dödsfall och andra sjukdomar i hela världen. Sjukdomen orsakas av en parasit som sprids med myggor.
När myggorna sticker människor så tar parasiten sig in i blodet och förökar sig. Malaria är mycket dödligt och symptom hos den drabbade är svår feber, huvudvärk, frossa och kräkningar.
Yngre barn är speciellt utsatta. I Afrika dör runt 2800 barn varje dag. Ett barn var 30:e sekund.
”Oerhört allvarlig sjukdom”
I dag uppmärksammas sjukdomen av FN och WHO genom Internationella malariadagen.
– Det är så oerhört allvarlig sjukdom. Det sorgliga är att den samtidigt är enkelt att behandla. För barn så handlar det om att få vård i tid för att kunna räddas, säger Anneli Eriksson, sjuksköterska och ordförande vid Läkare utan gränser.
Kan bekämpas
Många barn som dör skulle kunnat ha överleva om tillgången till medicin var bättre. Många familjer har inte råd med behandling och kunskapen om sjukdomen kan vara dålig. De fattiga är speciellt drabbade.
Anna Sjöblom jobbar som sjuksköterska och programansvarig vid Läkare utan gränser. Hon befann sig 2005 i Niger, Afrika och jobbade med sjuka i malaria.
– Det var positivt att kunna göra stor skillnad för så många människor, men samtidigt var det jobbigt när vi inte kunde hjälpa och folk dog, säger hon.
Men malaria kan bekämpas. Med myggnät, kunskap och nya mediciner.
Här kan du