Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Talibanerna närmar sig Islamabad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-23

USA oroat av utvecklingen i Pakistan

Beväpnade Talibaner i en moské i Daggar i Buner-regionen i Pakistan. Talibanerna rycker nu allt närmare huvudstaden Islamabad, något som gör USA mycket oroade.

Talibaner som vill införa islamistiska sharialagar flyttar fram sina positioner i Pakistan, allt närmare huvudstaden Islamabad.

USA säger att Pakistans regering "abdikerat" och att situationen utgör ett "dödligt hot".

Pakistan skickade i går halvmilitära styrkor till Buner-distriktet som i praktiken övertagits av talibaner och deras allierade.

Efter att ha misslyckats med att kväsa talibanerna med vapenmakt tillät president Asif Ali Zardari dem förra veckan att införa sharialagar i Swatdalen i utbyte mot fred.

Uppgörelsen utlöste stark kritik från USA, andra västländer och liberala krafter i Pakistan.

Sätter upp vägspärrar

Den natursköna Swatdalen omkring 12 mil från Islamabad var ett populärt turistmål innan militanta extremister tog över området 2007. Talibanerna nöjde sig emellertid inte med Swatdalen utan har nu tagit sig vidare till Buner, som ligger ännu närmare huvudstaden. Där har hundratals talibankrigare satt upp vägspärrar och börjat ockupera moskéer.

Enligt lokalbefolkningen har de också intagit polisstationer. Viftande med vapen uppsöker de populära marknader och uppmanar invånarna att stödja deras strävan att införa sharialagar.

”Talibanernas hämnd”

Den pakistanska staten har svikit befolkningen i Buner, anser den norsk-pakistanska doktoranden Farhat Taj Andersen, som själv kommer från nordvästra Pakistan men nu är knuten till universitetet i Oslo.

– De blev helt utlämnade till sig själva. Det är helt på tvärs med grundlagen som slår fast att det är staten som har ansvaret för säkerheten, säger hon till NTB.

Enligt Andersen försökte talibanerna redan i fjol få kontroll över Buner men drevs då tillbaka. En rad talibankrigare dödades i samband med det.

– Det som nu sker är talibanernas hämnd, säger hon.

USA: Ett dödligt hot

De militanta extremisternas framflyttade positioner i kärnvapenmakten Pakistan oroar omvärlden. I ett kongressförhör i onsdags var USA:s utrikesminister Hillary Clinton ovanligt skarp i tonen.

– Situationen i Pakistan utgör ett dödligt hot mot vårt lands och världens säkerhet och trygghet, sade hon.

President Barack Obama har lovat Pakistan miljarder dollar i bistånd men kräver att landets regering samarbetar mer för att lösa säkerhetsproblemen.

Stabilitet i Pakistan är avgörande för att Obama ska lyckas med föresatsen att stabilisera grannlandet Afghanistan.

TT