Här är m-strategens råd till Mona Sahlin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-23

Partisekreterare Per Schlingmann tipsade Mona Sahlin om hur hon ska vända opinionen

Skaffa en ansvarsfull politik och red ut regeringsfrågan.

Det är moderaternas partisekreterare Per Schlingmanns råd till Mona Sahlin, som tappar i opinionen.

– Mitt råd till Schlingmann är: Ta ansvar för arbetslösheten, kontrar Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Oppositionens gigantiska försprång har på kort tid i det närmaste raderats. I flera opinionsmätningar den senaste tiden väger det nu nästan jämnt mellan blocken. Enligt Skop och Demoskop leder regeringsalliansen över oppositionen.

Som gammal pr-strateg kan Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann inte låta bli att ge oppositionsledare Mona Sahlin lite hjälp på traven.

Ansvarsfull politik

– Mona Sahlin måste visa att hon representerar en ansvarsfull politik, säger Schlingmann i Aftonbladets och Svenska Dagbladets nya debattprogram ”Korseld”, där ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska Dagbladet) frågar ut en aktuell makthavare.

– Det väljarna tycker är viktigt är ekonomisk politik och ansvarstagande. Det har Socialdemokraterna burit väldigt väl. Men nu har Socialdemokraterna gått åt vänster. Det förstärks ytterligare med Lars Ohly. Så mina råd är: A. Red ut regeringsfrågan och B. För en ansvarsfull politik.

Känner du dig så trygg med opinionsläget att du kan kosta på dig att ge råd till huvudmotståndaren?

– Jag känner mig inte alls trygg. Det är ett öppet läge in mot valet 2010. Men det som gör att oppositionen har problem är att de upplevs som ansvarslösa. Det är kanske inget råd, mer en analys, säger Schlingmann till Aftonbladet.

Satsa på jobben

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan betackar sig för Schlingmanns goda råd.

– Om du frågar Sveriges väljare så är det ansvarsfullast i det här läget att satsa på jobben. Därför bör Per Schlingmann ta till sig av sina egna goda råd och ta ansvar för arbetslösheten. Det är inte ansvarsfullt att passivt se på när människor blir arbetslösa, säger Baylan till Aftonbladet.

– Och det är inte ansvarsfullt att inte göra något åt det faktum att vi går mot stora underskott på grund av att människor blir arbetslösa. Vi i oppositionen har både i dag och tidigare presenterat förslag för att få fler människor i jobb. Det är grunden till all ekonomi.