Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Slutstrid i EU om frihet på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21

Strid in i det sista kring det omdiskuterade Telekompaketet - i kväll röstar EU:s industriutskott.
Aftonbladet.se reder ut begreppen

Den som missköter sig på nätet kan i framtiden portas av operatörerna.

Den farhågan finns när EU:s så kallade Telekompaket snart blir verklighet.

– Struntprat, säger den svenska regeringen

Aftonbladet.se reder ut begreppen kring det omdiskuterade EU-paketet.

Telekompaketet handlar i grunden om att öka konkurrensen på nätet. Mycket är bra för den enskilde. Bland annat ska det bli enklare att byta mobiloperatör och välja bredbandsleverantör.

Men grundfrågorna har kommit i skymundan och i stället handlar nu diskussionen om friheten på nätet.

Enligt den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har företrädare för upphovsrättsindustrin lyckats få in skrivningar som hänvisar till franska lagförslag där operatörerna, utan rättslig prövning, ska kunna stänga av internetanvändare som till exempel ägnar sig åt olaglig fildelning.

Omröstning ställdes in

– Jag är rädd för en utveckling där man ålägger operatörerna att granska vad vi gör på nätet, säger Fjellner till Aftonbladet.

Därför har han skrivit ändringsförslag som ska garantera en rättslig prövning innan någon stängs av från nätet. I dag skulle EU-parlamentets industriutskott ha röstat om paketet och ändringsförslaget med nummer 138. Nu är det osäkert om det blir så. Och blir det en omröstning kan det vara ett urvattnat ändringsförslag som utskottet röstar om, enligt Jonas Pettersson, pressekreterare åt Centerpartiets parlamentariker Lena Ek.

Den svenska regeringen säger nej till ändringsförslag 138. Det är onödigt, menar de.

Upp till varje medlemsland

– Det finns ingenting i det här paketet som säger att man ska stänga av folk för vad de gör på nätet, säger Henrik Hansson, politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Den frågan är upp till varje medlemsland att avgöra.

Henrik Hansson menar att Christofer Fjellner och andra svenska parlamentariker som kämpar för ändringsförslaget bara försöker mota Olle i grind. Det finns ingenting i Telekompaketet som talar om avstängning av internetanvändare. Däremot kan till exempel Frankrike besluta om sådana lagar, säger Hansson.

– De vill förhindra att andra medlemsländer inför nationell lagstiftning på området. Men om franska politiker inför idiotisk lagstiftning så är det upp till dem.

Henrik Hansson är rädd för att andra länder, i andra frågor, kan tvinga fram speciallagstiftning som inte Sverige skriver under på.

– Jag kan förstå deras syfte, men det är fel väg att gå.

Säkra rättsprocesser

Christofer Fjellner håller inte med. När hans ändringsförslag först blev aktuellt försökte Frankrikes president Nicolas Sarkozy stoppa det - men fick mothugg av EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso. Att ett litet ändringsförslag nådde de nivåerna är enligt Fjellner ett tecken på att det här är viktigt och avgörande.

– Skälet till att fransmännen vill driva detta i hela Europa är att reglerna måste gälla överallt, för att vara effektiva. Därför är det viktigt att vi har säkra rättsprocesser, säger Christofer Fjellner.

Den slutgiltiga omröstningen sker i EU-parlamentet den 5 maj. Även om ändringsförslaget röstas ner i dag, eller blir för urvattnat, kan samma förslag läggas fram igen i plenum. Fram till dess hoppas Fjellner få med sig tillräckligt många som stöder hans ändringsförslag.

– Det kommer inte att bli lätt. Men ingenting som är riktigt viktigt är helt lätt.