Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nu ansöker Quick om resning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-19

Thomas Quick hoppas bli rentvådd.

I morgon lämnar hans advokat Tomas Olsson in resningsansökan i den första i raden av morddomar.

– Min klient är utsatt för ett rättsövergrepp som saknar motsvarighet, säger han till Aftonbladet.

1988 mördades den 24-årige israelen Yenon Levi i Rörshyttan utanför Hedemora. Nio år senare dömdes Thomas Quick för mordet efter att själv ha erkänt brottet.

Men domen är helt felaktig, anser Thomas Olsson som har ägnat månader åt fallet Quick. I morgon lämnar han i den första resningsansökan till Svea hovrätt i vad han beskriver som den största rättsskandalen i modern tid i Sverige.

– Domen grundar sig på erkännandet från en psykiskt sjuk person som pumpades full med droger, säger advokaten.

”Undanhöll material”

Han anser sig ha förkrossande bevisning för att åklagarsidan medvetet undanhöll uppgifter som skulle ha fått Thomas Quick friad.

Samtidigt är det mycket ovanligt att hovrätten beviljar resning. När en dom vunnit laga kraft är den princip orubblig.

– Enda skälet att min klient erkände var att han var drogad, jag tror att vi har goda förutsättningar att få resning, säger Thomas Olsson.

Han vill inte gå in i detalj på vad hans resningsansökan innehåller, men enligt TT ska bland annat journalanteckningar från Säter styrka tesen att det var en mycket drogpåverkad person som erkände mord efter mord för polisen.

– Dessutom har Thomas Quick lämnat fullständigt motsägelsefulla uppgifter under polisförhören, något som tingsrätten inte tog hänsyn till, enligt advokaten.

Hur mår Thomas Quick i dag?

– Han mår mycket bra. Han ser fram mot den här processen med tillförsikt. Han hoppas så klart att äntligen bli rentvådd.

Överåklagare Christer van der Kwast, som drev rättsprocesserna mot Thomas Quick, är inte oroad. Till TT säger han han inte hört något som ger honom anledning att tro att Quick beviljas resning.