Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Borg skulle bli en usel S-finansminister”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

Anders Borg skulle bli en usel Socialdemokratisk finansminister.

Det säger Thomas Östros i premiären av Aftonbladets och Svenska Dagbladets debattprogram ”Korseld”.

– Det har aldrig bedrivits en mer orättvis politik som nu, säger Östros till Aftonbladet.

”Anders Borg är den bästa finansminister som Socialdemokraterna någonsin har haft.”

Den oväntade kommentaren kom från Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster i samband med att regeringen presenterade sin vårproposition i går.

I dag ger Socialdemokraternas skuggfinansminister Thomas Östros svar på tal.

– Borg skulle bli en usel socialdemokratisk finansminister, säger Östros i premiären av Aftonbladets och Svenska Dagbladets debattprogram ”Korseld” där ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska Dagbladet) frågar ut en aktuell makthavare.

”Utpräglad moderat politik”

Gårdagens vårbudget dominerar premiärsändningen och Thomas Östros värjer sig mot beskrivningen av att moderaten Anders Borg skulle stå för klassisk socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik.

– I praktiken har vi aldrig haft en så orättvis politik under en finansminister som vi har nu, sa Östros till Aftonbladet i samband med inspelningen av ”Korseld”.

– Anders Borg bedriver en mycket utpräglad moderat politik i Bo Lundgrens anda. Han har sänkt skatten lika mycket som Lundgren önskade sig.

Under budgetdebatten i riksdagen i går beskyllde Anders Borg Socialdemokraterna och Thomas Östros för att ha en sedelpress som ingen annan har tillgång till. För varje borgerligt förslag vill S ha lite till. I Aktuelltstudion i går kväll gav Östros igen - med samma sedelpress.

Inga besked om skatterna

– Jag tycker det är bekymmersamt med en finansminister som alltid har en sedelpress när det gäller sänkt skatt för höginkomsttagare, men aldrig en sedelpress när det gäller jobben. Det är väldigt konstigt, säger Östros till Aftonbladet i dag.

Själv har han inga klara besked till väljarna om det blir några skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare med honom som finansminister. Steg ett och två av alliansregeringens skattesänkningar för de som jobbar tänker han inte riva upp. Däremot är det osäkert hur det blir med steg tre - som infördes vid nyår.

– Det kommer vi att titta på i höst. Jag tycker att man ska vara försiktig när det gäller låg- och medelinkomsttagare. Men om vi går in i en välfärdskris med många uppsagda lärare och sjuksköterskor, då måsta man vara beredd att se över skatterna, säger Östros.

Aftonbladets
bloggar
”Döljer Lars Ohly delar av sin
bakgrund?”