Svensk såg skott- lossning i Bangkok

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-13

Tungt beväpnade soldater i Bangkok på måndagen. Två personer har dött i kravallerna och svenske Dennis Thern blev vittne till skottlossning.

Oroligheterna mellan militärer och demonstranter fortgår i Bangkok. Svenske Dennis Thern blev på måndagen vittne till skottlossning.

– Kan man åka någon annanstans ska man göra det, är hans råd.

Utrikesdepartementet (UD) avråder inte svenskar från att åka till den thailändska huvudstaden. Det gör däremot frilansfotografen Dennis Thern, som bor där sedan snart tre år.

– Om jag var turist skulle jag åka härifrån och jag skulle inte råda en barnfamilj att åka hit. Det är ingen trevlig stämning just nu, säger han till TT.

Hörde skott

Tidigt på måndagen hörde Dennis Thern skottlossning och begav sig ut på stan. Där hamnade han mitt i konflikten mellan militärer och de demonstranter som kallas för "rödskjortor".

– Jag stod två tre meter från flera soldater som sköt i luften. Civila sprang åt alla håll för att komma undan. Det är klart att det är inte hälsosamt att vara ute just nu.

Några timmar efter skottlossningen är det dock lugnt i kvarteret, människor sitter och äter middag på restaurangerna. Just nu pågår firandet av det thailändska nyåret, Song Kran, och Dennis Thern är orolig för vad som kommer ske när människor har fått i sig alkohol.

– Jag har redan sett en hel del onyktra "rödtröjor". Och de civila börjar bli väldigt trötta på de röda. Det kan gå åt vilket håll som helst, känns det som.

Oroliga svenskar

Många turistande svenskar har de senaste dagarna hört av sig till svenska ambassaden i Bangkok.

– Vi får samtal på vår jourtelefon av folk som är oroliga över vad som händer nu. De undrar över flygningar och hur det ser ut på flygplatserna, säger Kaarlo Laakso, minister på den svenska ambassaden i Bangkok, till TT.

Ambassaden uppmanar svenskar att undvika grupper av demonstranter och att hålla sig uppdaterade om situationen. Däremot avråder man inte från att resa till landet, vilket riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) är kritisk mot.

Härstedt tycker att det ytterst är utrikesdepartementets ledning, med utrikesminister Carl Bildt i spetsen, som bär ansvaret för vad han hävdar är otydlig information på ambassadens hemsida.

– Det är inte acceptabelt att vi drar benen efter oss i krishanteringsfrågor, säger han till TT.

TT