Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Piraterna planerar flytta kaptenen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-11

Vill göra det svårare för USA att frita honom

Nu planerar de somaliska piraterna att flytta kapten Richard Phillips, 53, för att lättare kunna vakta honom.

Samtidigt varnar de amerikanarna för att försöka frita honom.

– Det kommer att sluta i katastrof, säger de.

Richard Phillips hålls fången på en livbåt som utan bränsle som driver vind för våg i havet utanför Somalia.

Han vaktas av fyra beväpnade pirater. I torsdags natt försökte den amerikanska sjökaptenen att fly genom att hoppa i vattnet men fångades snart in igen.

"Kan leda till katastrof"

Nu planerar de somaliska piraterna att flytta Phillips till en säkrare båt – något som gör det svårare för amerikansk militär att frita honom.

– Vi tänker överföra gisslan till ett av våra fartyg som våra vänner håller, säger piratkaptenen Abdi Garad till AFP.

Allt fler amerikanska örlogsfartyg närmar sig nu livbåten. Den amerikanska flottan har skickat ett stort manskap för att få slut på kidnappningsdramat.

– Jag är rädd att den här historien kommer att leda till katastrof, för det tar för lång tid och vi har information om att amerikanerna planerar en fritagning som den franska kommandostyrkan gjorde, säger Garad.

Kapades i onsdags

Danskägda fartyget Maersk Alabama seglar under amerikansk flagg med en besättning på 20 personer. Det 17 000 ton stora fartyget kapades cirka 50 mil utanför Somalias kust i onsdags morse av flera små båtar.

Maersk Alabama var lastat med livsmedel åt flyktingar i Somalia, Uganda och Kenya då det attackerades av somaliska pirater.

Sjökaptenen Richard Phillips, 53, var enligt de oskadda besättningsmedlemmarna en hjälte i dramat.

Han sa åt sina män att låsa in sig i ett rum. Sedan följde han frivilligt med de beväpnade piraterna så att de skulle lämna den 20 man stora besättningen i fred.

Besättningen lyckades å sin sida tillfångata en av de somaliska piraterna. De släppte honom sedan i hopp om att få sin kapten tillbaka – en plan som misslyckades.

Kapningarna fortsätter

Samtidigt fortsätter fartyg att kapas i Adenviken på löpande band. Under lördagsförmiddagen kapade somaliska pirater en USA-ägd bogserbåt. På båten finns en 16 man stor besättning.