SD-ledare sjöng vit makt-texter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Ledande personer i Sverigedemokraterna har stämt upp i nazistiska och rasistiska sånger i samband med en konferensresa, avslöjade Kaliber i Sveriges Radio på söndagen.

En av snapsvisorna handlade om Olof Palme:

"Lisbeth såg pistolen blänka, strax därefter blev hon änka", sjöng de.

Jimmie Åkesson leder Sverigedemokraterna. Enligt Kalibers reporter tog han initiativ till sången "Olof Palme gick på bio".

I början av januari höll Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) konferenser på färjan till Tallinn. Med på resan var en reporter som Kaliber som gått med som medlem. Hon dokumenterade möten med dold mikrofon och kamera. Även sådant som yttrades informellt i barer och hytter bandades.

En kväll sjöngs det för fulla halsar i en hytt. På inspelningen hörs SDU-ordföranden Erik Almqvist i låten Folkligt uppror med gruppen Fyrdung, som tillhör den så kallade vit makt-sfären där musiktexterna har nazistiskt eller rasistiskt budskap.

Deltagarna sjöng även till bandet Svensk ungdom, som verkar i samma genre, samt några rader ur Friheten leve, en kampsång från den svenska nazismen på 30-talet.

”Sarkastisk visa”

Partiledaren Jimmie Åkesson och andra ledande personer från moderpartiet deltog också i övningarna. Enligt Kalibers reporter tog Jimmie Åkesson initiativ till sången Olof Palme gick på bio, med fraser som ”Olof Palme gick på bio, han kom ut strax efter tio. Skottet brann, blodet rann, Olof Palme – han försvann”.

Jimmie Åkesson, som klart tagit avstånd från rasism och främlingsfientlighet, gick inte att nå på söndagen.

SD:s presschef Mattias Karlsson dementerar att partiledaren drog i gång Palmesången, men inte att han sjöng med.

– Det är egentligen en sarkastisk visa om Palmeutredningens misstag och inte en sång som glorifierar mordet på Palme, säger Mattias Karlsson till TT.

Anna-Lena Lodenius, expert på politiska extremgrupper och författare till en bok om SD, bekräftar för Kaliber att de sjungna texterna är typiska för vitmakt-musik.

– Jag trodde nog faktiskt att man nu ändå hade fjärmat sig från det där, säger hon till P1-programmet.

Sjöng i timmar

Erik Almqvist förklarar att konferensdeltagarna satt och sjöng i timmar. Förutom ren schlager betade de också av socialistiska och kommunistiska alster som till exempel Internationalen och Sången till Stalin.

– Våra ungdomar är politiskt intresserade och tycker om musik av den här karaktären. Det är skojigt efter att ha druckit några öl, säger han till TT.

– Det är ju inte på allvar, ingen av oss har lagt någon som helst politisk värdering i detta.

TT: Tänker ni fortsätta med vit makt-sångerna i festliga sammanhang?

– Det kan ju tyckas omdömeslöst, framför allt i den här mediala situationen där vi blir felciterade och uthängda för bara en viss typ av extrem musik, men inte en annan. Därför får vi väl agera mer omdömesgillt framöver, svarar Erik Almqvist.

TT