Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Pirate Bay nästan oberörd av Ipred

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Pirate Bay nästan oberörd av Ipred

Det är oklart om den illegala fildelningen verkligen har minskat efter att den nya fildelningslagen började gälla vid månadsskiftet.

Pirate Bay har bara minskat några procent.

Enligt de första rapporterna minskade fildelningen kraftigt när Ipredlagen trädde i kraft den 1 april. Men på Pirate Bay som är världens största bittorrentsajt påverkades trafiken från Sverige bara marginellt, enligt Peter Sunde, presstalesman på Pirate Bay. Kanske har trafiken minskat mer för andra typer av nedladdning än bittorrenttekniken, tror Sunde.

– Vår trafik gick ner 3,5 procent i Sverige mot föregående onsdag. Men jag kan tänka mig att Ipred har skrämt en hel del människor. Det mesta som försvunnit ur svensk trafik är nog hellre FTP-servrar och DC-hubbar än bittorrent-teknik, säger Sunde till TT.

Vanligt med variationer

– Det är mycket mer information om en person på en FTP-server eller en DC-hubb, därför tror jag att det som skett nu är att folk väljer att övergå från ”gamla” protokoll till ”nyare” protokoll, säger Sunde.

Men Sunde påpekar också att nättrafiken normalt har ganska stora variationer och att förra årets 1 april gav en svårförklarad 30-procentig nedgång.

– Eller så kan det faktiskt vara vädret som i alla fall här i Skåne varit helt fantastiskt.

Och Kurt Erik Lindqvist, vd för företaget Netnod som driver internetknutpunkter, är mycket skeptisk till medieuppgifterna om att den illegala fildelningen skulle ha minskat med 30 procent. Det är bedömningar som bygger på Netnods trafikgrafer som finns tillgängliga på nätet.

Vill inte dra slutsatser

– Det är folk som läst in saker själva i våra grafer. Det får stå för dem. Jag vill inte dra någon slutsats om fildelningen även om andra verkar vilja det, säger Lindqvist till TT.

– Det enda vi kan se är hur mycket trafik som passerar Netnods knutpunkter. Men vi är inte representativa och ingen vet hur stor trafiken är som inte passerar Netnod. Det är svårt att dra några slutsatser alls från våra grafer.

Netnod driver sex centrala knutpunkter i Sveriges del av internet, två i Stockholm samt i Göteborg, Malmö, Sundsvall, Luleå. Men långt ifrån all internettrafik som passerar företagets noder.

Fler vill vara anonyma

Samtidigt har det enligt flera medier blivit rusning efter tjänster som döljer IP-adressen. Kundtjänster klappar ihop och kunder lovas gratis extra månader på grund av överbelastningen, enligt tidningen Metro.

En lång rad företag erbjuder för omkring 50 kronor i månaden så kallade VPN-tjänster som döljer användarens IP-adress.

– Vi har tidigare sett en tiodubbling av användare på bara en vecka när Ipred kommit på tal. Jag vågar inte säga exakt hur stor tillströmningen varit den här gången men det är säkert lika mycket den här gången, säger Jan Axelsson vid Flashback, som driver en anonymitetstjänst, till Metro.

TT