Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Befriande att höra Obama tala”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Aftonbladets Wolfgang Hansson om G20-mötet

STOCKHOLM/LONDON. Barack Obama talade om krispaketet med större trovärdighet än de andra ledarna.

Det anser Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson som befann sig på plats i London under G20-mötet.

– De viktigaste effekterna av mötet tror jag är de psykologiska, sa han efteråt.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Wolfgang Hansson satt med på den presskonferens som hölls av bland andra premiärminister Gordon Brown och president Barack Obama i ExCel-center.

Vad är din första reaktion på räddningspaketet?

– Tittar man bara på siffrorna är det imponerande tal, väldigt mycket pengar. Sedan finns det en viss tveksamhet hur mycket "nya" pengar det handlar om, men det kommer nog att bli helt klarlagt snart.

– Innan har det varit en fiaskostämpel på det här mötet, på grund av oenighet och så vidare. Det här visar att det finns en vilja att genomföra något. Utan en så här pass stor kris hade nog inte så många länder kunnat samlas för så stora åtgärder.

Är åtgärdspunkterna bra?

–Det som presenterats är väldigt allmänna formuleringar så det man saknar och undrar över är detaljerna. Hur man ska reglerar finansmarknaden, har man konkreta planer, hur ska de kontrollera den internationella finansmarknaden? Det är frågor man vill ha svar på.

Skämtade med journalisterna

Wolfgang Hansson anser att Barack Obama gjorde ett avslappnat och förtroendeingivande intryck under presskonferensen. Han skämtade med journalisterna och fick åhörarna att skratta flera gånger.

– Det var befriande att höra honom tala. Han är inte bara där för att han har makt, han är en genuin kille.

Obama var trovärdigast

Precis som de andra ledarna försökte Obama ingjuta hopp om att en vändning i ekonomin är i sikte. Men när han talade om krispaketet gjorde han det med störst trovärdighet anser Wolfgang Hansson.

– Obama var väldigt ödmjuk. Han sa att ”de åtgärder vi har tagit fram är nödvändiga men om de är tillräckliga vet vi inte”. Det var mycket ärligare än de andra ledarna. Gordon Brown pratade bara om hur fantastiskt paketet är.

Blev du förvånad över någon av åtgärdspunkterna?

– Mycket var ju känt sedan tidigare, som det här med att införa åtgärder mot skatteparadis och att bankchefers bonusar och löner ska regleras. Så nej.

Kommer det här paketet att hjälpa världen?

– Ja, det är frågan. Och hur snabbt hjälper det i så fall? Det funkar ju inte att bara pumpa in en massa pengar i det finansiella systemet. De försvinner ju ofta ut i ett svart hål.

– Det gäller nog snarare att ingjuta förtroende i marknaden och i människor. Att visa omvärlden att våra ledare har koll på världsläget, så att folk vågar handla den där platt-tv:n, köpa den där bilen eller starta det där företaget. Det är nog det allra viktigaste.

Vad tror du händer nu?

– Det kommer att bli ett tredje G20-möte i år. Det är nog stor risk att mycket av det som beslutats rinner ut i sanden annars.

Rent juridiskt är dokumentet värdelöst anser Wolfgang Hansson.

– Det är upp till länderna vad de vill göra. Jag tror att de viktigaste effekterna är de psykologiska. Tror företagen och marknaden på paketet, att ledarna har gjort något bra och har koll på läget, kan det få positiva effekter.