Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Biljonpaketet som ska rädda världen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Presskonferensen från G20-mötet: Största räddningspaketet någonsin

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown höll den historiska presskonferensen.

Med en biljon dollar och gemensamma krafttag – så här ska världsekonomin räddas från kollaps.

– Det är den största makroekonomiska stimulansen världen någonsin har sett, säger premiärminister Gordon Brown.

Förväntningarna på G20-mötet har varit höga och spekulationerna många.

Under dagen har ledarna från de tjugo rikaste länderna i världen under ett toppmöte diskuterats vad som ska göras för att lösa den globala finanskrisen.

Globala lösningar

Strax innan fem i dag höll premiärminister Gordon Brown och G20-ledarna en presskonferens från konferenscentret Excel i Docklands där de presenterar slutdokumentet.

Brown inledde den välbesökta presskonferensen med att beskriva stimulanspaketet som den "största makroekonomiska stimulansen världen någonsin har sett":

– Vi tror att globala problem kräver globala lösningar. Att vi gör det som behövs för att skapa jobb och förebygga att en sådan här kris sker igen.

En biljon dollar

G20 har enats om ett räddningspaket för världsekonomin, som bland annat ger en biljon dollar, 1 000 miljarder dollar (drygt 8 200 miljarder svenska kronor), till internationella institutioner.

Till slutet av nästa år lovar Brown att fem biljoner dollar (41 000 miljarder kronor) kommer att injiceras i våra ekonomier för att bekämpa världens ekonomiska kris.

– När människor lider, och vi kan hjälpa, ska vi inte gå förbi, säger han.

– Vi kommer inte tveka att handla, när folk förlorar jobb och hem. I dag har de största länderna i världen kommit till en gemensam lösning, säger Gordon Brown.

Räddningspaketet består av sex punkter:

• Åtgärder att sätta stopp för skatteparadis som inte är tillräckligt öppna med information.

• Bankchefers löner och bonusar kommer att kontrolleras nogrannare.

• En ny finansiell kontrollstyrelse kommer att jobba med Internationella valutafonden IMF för att verka för tätare samarbete över gränserna och för att bidra med tidiga varningar för det finansiella systemet..

• Hårdare reglering av aktörer som hedgefonder och kreditvärderare.

• Att rensa upp bankernas dåliga tillgångar.

• De fattigaste länderna i världen kommer att få 100 miljarder dollar (dryga 800 miljarder svenska kronor).

Internationella valutafonden (IMF) lånar ut pengar till länder i tillfällig, finansiell kris, men på grund av ökat tryck har de snart inte mycket mer att låna ut. Nu kommer IMF att få en tre gånger större möjlighet än tidigare att låna ut pengar som är i kris.

Världens ledare

Några av ledarna på mötet är bland andra Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, USA:s president Barack Obama, Rysslands president Dmitrij Medvedev, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Kinas president Hu Jintao.

– Det här är dagen då världen gick samman och slog tillbaka mot den globala lågkonjunkturen. Inte med ord, utan med en plan för återhämtning, säger Gordon Brown.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa om beslutet:

– Väldigt, väldigt bra. En nästan historisk kompromiss.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som tidigare visat sig missnöjd med G20-mötet, sa att det blev "bättre än han vågat hoppas på".

Detta handlar G20-mötet om

Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys
Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys