Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Regeringen måste hosta upp mer pengar till AMS”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Aftonbladets Lena Mellin om massarbetslösheten

Anders Borg spår att arbetslösheten kommer bli nästan 12 procent under 2011.

– Prognoserna har hela tiden blivit sämre och sämre så det är inte konstigt att även han skriver ner sin prognos. Men det är en fruktansvärd siffra, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Lena Mellin.

Man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta liknande arbetslöshetsiffror i Sverige. Finanskrisen som startade i USA har spritt sig över världen och då drabbas även vårt land.

– Tyvärr är vi en liten exportberoende ekonomi. Därför är det inte så mycket vi kan göra. Problemet är att världsmarknaden har rasat ihop för de produkter som tillverkas i Sverige. Därför krävs det samordnade aktioner, att alla regeringar gör ungefär samma sak.

Vilka insatser kan då behövas?

– Att man sätter igång och investerar i infrastruktur och byggnationer så att världsekonomin hålls uppe. Men problemet är att man redan nu har satsat mycket pengar för att häva krisen.

Vad kan den svenska regeringen göra?

– Regeringen har redan sänkt skatterna för vanligt folk. Det kan leda till att folk ökar sin konsumtion. Men om man ska välja är det bättre att höja statsbidraget till kommunerna och landstingen i stället, eftersom många medborgare redan har fått så mycket.

Mer pengar till AMS

Lena Mellin tror att det främst är de som arbetar inom industrisektorn som kommer drabbas av varsel.

– Där är det ju stora varsel varenda dag. Men i och med skatteunderlaget ryker så drabbas kommuner, landsting samt den servicenäring som servat de här industrierna. Privata tjänsteföretag helt enkelt.

För den som drabbas av arbetslöshet är det viktigt att hålla sig i gång och förbättra sin kompetens, för att öka sina chanser att få nytt jobb och hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden.

– Det krävs olika former av utbildningar för att hjälpa människor som drabbas. AMS har krävt mer pengar och det måste nog regeringen hosta upp.

När vänder det?

– De flesta tror att det ekonomiska läget vänder i början av nästa år. Men arbetslösheten vänder först senare. Under 2011 är därför fortfarande många utan jobb.

USA och G20-mötet

Enligt Lena Mellin är G20-mötet som inleds i morgon av yttersta vikt för världsekonomins framtid. Då möts världens ledare för att diskutera finanskrisen.

– G20-mötet är viktigt för att få världskonomin att tuffa igång.

Aftonbladets reporter Wolfgang Hansson kommer vara på plats och rapportera för Aftonbladets räkning.

Hur viktig är president Barack Obamas roll i detta?

– Han är president i världens största ekonomi och är därför oerhört viktig. Det var ju där som krisen startade, så de har lite städjobb att göra, säger Lena Mellin.