Krav på frysta politikerlöner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-20

Foto: Scanpix

Rikspolitikerna kan få 20- procentiga lönelyft i höst. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg vill frysa lönerna.

Näringsminister Maud Olofsson ger sitt stöd men inte statsminister Fredrik Reinfeldt.

I samband med toppmötet i Bryssel avisar Reinfeldt tanken på frysta löner och talar om ”lättköpta poänger”. Lönerna ska bestämmas av arvodesnämnden och han själv ska inte tycka något alls om det.

– Jag tycker att hela poängen är att vi inte ska ha några synpunkter på det, säger Reinfeldt till TT.

Det är och var en klok ordning att överlåta den frågan på arvodesnämnderna, anser han.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Lars Lindblad håller i princip med men anser ändå att det är befogat att politikerna reagerar med tanke på den ekonomiska krisen och talet om stora påslag. Han har diskuterat saken med Österberg och på onsdagen när samtliga gruppledare möts kommer frågan upp.

Orimliga justeringar

Bakgrunden är uppgifterna om att det ska ske en harmonisering till EU-parlamentarikernas löner, som ska höjas rejält. De som väljs i juni får cirka 86 000 kronor i månaden. Det ska jämföras med svenska riksdagsledamöter som i dag får 54 500 i månaden i grundarvode.

– Det är orimligt att göra justeringar i det läge som vi befinner oss i, när metallarbetarna sänker sina löner, pensionärerna får frysta pensioner och vi kritiserar hårt olika bonussystem, säger Österberg till TT.

Lindblad vill inte gå så långt som att fatta beslut om frysta löner.

– Men om det stämmer att arvodesnämnderna vill harmonisera lönerna då har de grovt missuppfattat stämningsläget på arbetsmarknaden. Då behövs en politisk signal om att det är inget vi önskar oss. Men i grunden är det inte vi som ska sätta lönerna, säger han.

Beslut i höst

Även inom regeringen pågår en diskussion. Näringsminister Maud Olofsson berättar att hon tagit upp det med övriga centerstatsråd och att de är överens om att inga höjningar bör ske.

– Nej, jag tycker inte det, säger Olofsson.

Statsråden tjänar 105 000 kronor i månaden, statsministern 131 000.

Sven Johannisson, sekreterare i riksdagens arvodesnämnd, säger till TT det inte finns något beslut om höjda löner. Det ska fattas först i höst.

– Fram till nu har parlamentariker och riksdagsledamöter haft lika höga arvoden. Men det finns ingen automatik i det och inget i regelverket som säger att det ska vara så, säger han.

TT