SEB-chefer avstår från högre lön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-13

Falkengren: "Jag kan inte nog betona hur fel detta har blivit"

Annika Falkegren.

SEB:s ledning avstår från de kritiserade löneökningarna, enligt ett pressmeddelande från banken.

– Jag kan inte nog betona hur fel detta har blivit, säger VD och koncernchef Annika Falkengren.

Pressmeddelandet kom ut på bankens hemsida strax innan sju i kväll.

– Jag inser den stora skada de senaste dagarnas diskussion om bankledningens löner har tillfogat förtroendet för SEB liksom för mig. För oss som bank är omvärldens förtroende helt avgörande, precis som det är viktigt för samhället att SEB är en stabil och trovärdig aktör, säger SEB:s VD och koncernchef Annika Falkengren där.

Massiv kritik

Det var i veckan som en massiv kritikstorm mötte SEB:s ledning.

Först tog bankkoncernen SEB bort bonusarna för att tillmötesgå regeringens bonusregler. Detta för att kunna delta i statens olika bankstödsprogram.

Men mitt i kristider fick då i stället vd Annika Falkengren och övriga i koncernledningen sina fasta löner höjda med 10–25 procent. Mest höjdes Falkengrens lön med mellan 700 000 och 1 750 000 kronor extra – något som inte bara fick allmänheten att rasa utan även statsminister Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin.

– I stunder som dessa är det allvarligt och lite stötande för många när en del verkar kunna unna sig mycket stora inkomstökningar som för andra framstår som rena fantasisummor. I denna svåra stund för oss alla gäller det att idka sammanhållning, sa Reinfeldt.

"Har blivit så fel"

Men nu avstår alltså SEB-ledningen från lönerna.

Annika Falkengren skriver även i pressmeddelandet:

– Jag kan inte nog betona hur fel detta har blivit. Vi i SEB:s ledning kommer att göra vårt yttersta för att återställa förtroendet bland våra kunder, medarbetare och aktieägare liksom hos allmänheten.

Syftet uppnåddes inte

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg anger två skäl till fredagens beslut att inte höja den högsta bankledningens fasta löner:

– Det har varit svårt att inte notera all turbulens och diskussion som varit under de senaste dagarna. Därför tycker vi att det var viktigt att komma med ett kvickt besked. Det är hemskt viktigt att vi får lugn och ro kring våra relationer till kunder, aktieägare och medarbetare, så att vi kan ägna oss åt bankverksamhet.

TT: Hade ni inte räknat med att det skulle uppstå en sådan turbulens?

– Vi hade inte räknat med den kraften i turbulensen. Vi tyckte och trodde faktiskt att vi hittat något som kunde vara acceptabelt, säger Marcus Wallenberg.

Han hänvisar till att bankchefernas totala ersättning, inklusive bonus, blivit lägre.

Det andra skälet till fredagens beslut är SEB:s önskan att klara reglerna för att delta i statens bankgarantiprogram.

Reaktioner efter beskedet:

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD)

– Det var ett klokt beslut. Det visar att man har förmågan att lyssna, och jag tror att det bygger förtroende också för framtiden, säger Mats Odell

Han understryker att det är Riksgälden som ska teckna avtal med banker som vill vara med i regeringens garanti- och kapitaltillskottsprogram. Men enligt Odell är nu SEB kvalificerat.

– Mig veterligt finns det ingenting som kan hindra att de fullt ut kan delta i de här programmen.

Tomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman

– Det var helt nödvändigt, det var en helt oanständig löneökning, säger Thomas Östros, Han tror att folklig vrede och vilja att ta del av garanti- och kapitaltillskottsprogrammen ligger bakom att SEB backar. Östros vill nu att Svenskt Näringsliv går ut med ett upprop mot höga chefsersättningar, och att ekonomiskt priviligerade personer får höjd skatt.

– Alla måste vara med och bära bördan.

Riksgäldsdirektör Bo Lundgren, chef för Riksgälden

Lundgren hälsar via informationschef Marja Lång att han träffade Marcus Wallenberg och Annika Falkengren på fredagen. Då redogjorde Lundgren för de krav Riksgälden ställer för att ta del av regeringens garanti- och kapitaltillskottsprogram.

Och så vitt Lundgren vet uppfyller SEB nu statens krav.

Günther Mårder, tillförordnad vd, Aktiespararna:

– Det är inte mer än rätt. Det var felaktigt från början, de borde ha förstått det här tidigare. Den här korta perioden, en vecka, har skadat banken, säger han till TT.

– Helt klart har man gjort många kunder upprörda och gjort aktieägare upprörda.

Därför är det enligt honom en förtroendefråga som slår tillbaka på styrelsen, som bär det yttersta ansvaret.

– Att de har varit så tondöva i den här processen har skadat banken och de aktieägare som jag företräder, säger Günther Mårder.

Günther Mårder tror att uppmärksamheten runt chefernas löner skadat bankkundernas förtroende.

– Man ser att det finns en girighetskultur. Det skadar hela banksektorn. I det här fallet har SEB varit ledande i Sverige när det gäller tondövhet, säger Günther Mårder.

Att SEB-ledningen nu avstår från löneökningarna kanske kan stärka förtroendet något, tror Mårder.

Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys
SEB-topparnas okända mångmiljonklipp |
SvD
Är du på plats i Gstaad? Har du
bilder?

Följ ämnen i artikeln