”Fullständigt unikt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Herman Lindqvist om den historiska förlovningen

I dag förlovar sig Victoria och Daniel.

Giftermålet kommer att bli en historisk händelse.

– Fullständigt unikt, säger historikern och författaren Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blir förlovningen officiell under eftermiddagen och bröllopet kommer att äga rum under nästa år.

– Normalt sett går det mycket kort tid mellan förlovning och bröllop i kungliga sammanhang, i vanliga fall bara några månader. Så det här är ovanligt på det viset, säger Herman Lindqvist.

– Men tanken är väl att svenska folket ska vänja sig ännu mer vid att Daniel Westling finns där, samtidigt som han när han blir förlovad blir mer officiell och kommer att vara med i officiella sammanhang, och då kommer han så att säga få praktik på plats.

”Aldrig hänt”

Herman Lindqvist säger att Sverige har haft kvinnlig tronföljd bara tre gånger tidigare under sin historia – och det här är första gången en kvinnlig tronföljare gifter sig med en ”man av folket”.

– Det är fullständigt unikt, det har aldrig hänt i Sveriges långa historia, säger han.

– Kungens valspråk är ju ”För Sverige i tiden”, och Sverige är ett sådant land där en kvinnlig tronföljare självklart ska välja en man av folket – det är helt logiskt i Sverige. Och därför är detta någonting i tiden. För en generation sen hade det varit helt fel, säger Herman Lindqvist.

Daniel Westling kommer aldrig att bli kung, däremot kan han bli prins – om kungen vill.

– Det får man se, det finns ingen lag eller regel om det. I Danmark och Holland blev de som gifte sig med tronföljare prinsar. Det kan Daniel Westling bli, men det är inte nödvändigt, säger Herman Lindqvist.

– Hans ställning är ”drottninggemål”, och då blir han placerad som drottningens gemål vid officiella tillställningar, och det har aldrig hänt i Sverige tidigare. Vi har haft kvinnliga tronföljare, som Ulrika Eleonora den yngre – hon var gift med en prins, som sen blev kung, säger Herman Lindqvist.

Nästa år är det 200-årsjubileum sen familjen Bernadotte kom till Sverige. Marskalk Bernadotte, Karl XIV Johan, kom till Sverige 1810.

– Det här bröllopet hänger naturligtvis ihop med det, säger Herman Lindqvist.

”Rejält kungabröllop”

Herman Lindqvist tror på ett storslaget bröllop – men det finns skillnader mot Victorias föräldrars bröllop.

– Skillnaden är den att kungen var kung då. Hon har en pappa och mamma som är kung och drottning. Hon är så att säga ett barn trots att hon är vuxen, säger Herman Lindqvist.

– Det kan hända att kungens bröllop var ännu mer påkostat, eftersom han redan var kung. Men det här blir säkert i stor stil, ett riktigt, rejält kungabröllop, säger Lindqvist.

Kungligheter från hela Europa och från andra delar av världen väntas komma till bröllopet i Stockholm.

– När kungen gifte var han ju kung, och det är ju en grad högre. Då var det givet att andra kungar skulle komma på bröllopet. I dag är det inte givet – de som kommer i första hand är släktningarna, och då kommer säkert drottning Margrethe av Danmark, och det norska kungahuset. Sen kommer säkert kungligheter från hela Europa, och säkert från Thailand, samt deras goda vänner från det japanska kejsarhuset, säger Herman Lindqvist.

Bröllopet hålls enligt Lindqvist sannolikt i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm – men kan också komma att äga rum i Slottskyrkan.

– Det får de bestämma själva, det är familjen som bestämmer det, säger Herman Lindqvist.