Pirate Bay-åtalade: Ett skådespel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-15

Stockholms tingsrätt hamnar i globalt blickfång på måndagen. Allt som yttras i rättegången mot männen bakom The Pirate Bay kommer att spridas världen över.

– Det är bara ett politiskt skådespel, sade en av de åtalade vid en ovanlig pressträff på söndagen.

Svenska sajten Pirate Bay är internets största nedladdningsplats för film, musik, spel och program. Mellan 22 och 25 miljoner använder Pirate Bays trackertjänst, som kopplar samman fildelarna. Materialet överförs med tekniken bittorrent.

Enligt grundarna svarar Pirate Bay ensamt för över 40 procent av all datatrafik på nätet.

Kammaråklagare Håkan Roswall har åtalat Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. De är på olika sätt kopplade till Pirate Bay.

Enligt åtalet har männen bidragit till illegal fildelning av upphovsrättsskyddat material och tjänat pengar på verksamheten genom att sälja annonsplats.

Portade medier

Inför den stundande rättegången hade Pirate Bay och Piratbyrån – rörelsen som 2003 skapade Pirate Bay – kallat till pressträff på Tekniska museet i Stockholm. Men bara ”trevliga” medier var välkomna. Sådana som arrangörerna ansåg vara ”ohyfsade” hade portats. När träffen avslutades med en applåd stod det klart att alla unga deltagare nog inte var journalister.

Pirate Bays talesman Peter Sunde liknade rättegången vid ett politiskt skådespel. Han antydde att justitiedepartementet pressat åklagaren att gå till åtal. I bakgrunden drar underförstått den internationella film- och skivindustrin i trådarna.

Lång process

Via internet kunde en internationell publik följa pressträffen och ställa frågor. En handlade om vad en fällande dom innebär för Pirate Bay.

– Ingenting, svarade Peter Sunde. Pirate Bay har ett eget liv och påverkas inte av det som händer i våra liv.

Enligt honom så finns inte Pirate Bays servrar i Sverige längre.

Tingsrätten ska även ta ställning till industrins skadeståndskrav på runt 117 miljoner kronor för förlorad försäljning.

– De kommer inte att få ett öre vilken utgången än blir, sade Peter Sunde som räknar med att målet kommer att överklagas till högsta instans och inte är avgjort förrän om kanske fyra, fem år.

09.00: Rättegången inleds – Aftonbladet bevakar

TT

ANNONS