Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Konstfack krävs på 100 000 kronor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-15

Konststudenten klottrade ner tunnelbanevagn – polisanmäls

Konststudenten klottrade ner tunnelbanevagnen och krossade ett fönster.

Nu kräver SL 100 000 kronor och en ursäkt av Konstfack.

– Vi kommer även att göra en polisanmälan gällande skadegörelse, säger SL:s styrelseordförande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).

I den två minuter långa filmen "Territorial pissing" klottrar en svartklädd graffitikonstnär ner en tunnelbanevagn i Stockholm. Han krossar en ruta och klottrar ner även utsidan av vagnen samtidigt som chockade resenärer ser på.

Filmen presenterades som ett examensarbete från Konstfack och visades i fredags upp på konstmässan Market i Stockholm.

Men är klottret konst eller skadegörelse?

Skadegörelse, säger 93 procent av de över 60 000 läsare som vid sex-tiden röstat på aftonbladet.se.

Och får medhåll av SL, Storstockholms Lokaltrafik, vars vagn ofrivilligt användes i projektet.

– Jag bryr mig inte om vad det kallas. Det måste finnas moraliska och etiska riktlinjer i skolan, även på en högskola. Om inte skolan själva förstår det så är det dags att någon annan talar om det, säger SL:s styrelseordförande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) till aftonbladet.se.

Ursäkt och 100 000

SL har nu beslutat sig för att polisanmäla skolan. De kräver även Konstfack på 100 000 kronor för skadegörelsen.

Samt en ursäkt.

– Det här är ett fullständigt oacceptabelt tilltag. Våra 700 000 resenärer ska kunna känna sig trygga hos oss, nu blev de kränkta. Vi kan inte acceptera att skattemedel går till skadegörelse, säger Wennerholm.

100 000 kronor är vad det minst kommer att kosta att sanera vagnen och laga rutan, tror SL.

Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har reagerat starkt på konstprojektet.

– Jag vet inte om det här är Konstfacks nya giv. Att elever spelar psyksjuka och sedan det här. Vad blir nästa grej? Att tända på ett hus och se hur brandkåren reagerar? sa hon till Aftonbladet i går.

Omdiskuterad film

Olof Glemme, prefekt vid institutionen för konst på Konstfack, säger att han inte är förvånad över de starka reaktionerna.

– Nej, det är jag inte. I synnerhet inte eftersom det kommer nu, så snart efter det förra fallet, säger han.

Han säger att Konstfacks jurister nu ser över om något lagbrott begåtts eller inte. Men Glemme säger att just denna film, "Territorial pissing", startade stora diskussioner på Konstfack i fjol och att han inte var medveten om att den skulle visas i fredags.

– Det här arbetet var en anledning till att vi bestämde oss för att ta fram etiska riktlinjer på institutionen för konst, och i de står det att vi inte stödjer olagliga handlingar. Om det här visar sig vara olagligt hade det här arbetet hade inte kunnat göras i dag.

Och så the million dollar question, kan allt vara konst?

– Konst kan vara väldigt mycket. Frågan om vad som är olagligt eller inte har inte med bra eller dålig konst att göra. Däremot lyder en konstnär under samma regler som alla andra människor. Och får ta samma konsekvenser.