Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Överens – om att komma överens

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-09

– Det känns historiskt och märkvärdigt att för första gången gå fram med ett gemensamt regeringsalternativ.

Det sade socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när hon tillsammans med Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledare beskrev partiernas inledda arbete med en regeringsplattform.

I två dagar har partiernas företrädare suttit och diskuterat arbetet med att forma ett gemensamt regeringsalternativ. Fem arbetsgrupper och en planeringsgrupp har formerats.

Mona Sahlin beskrev arbetet som överraskande positivt.

– Nästa vår, i god tid före valet kommer svenska folket att se att det finns ett alternativ. Det som förenar oss är oändligt mycket mer än det som skiljer oss åt, sade Sahlin.

De tre övergripande frågorna för arbetet är jobbkrisen, välfärdskrisen och klimatkrisen.

”God stämning”

Såväl Mona Sahlin som Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand framhöll att stämningen varit mycket god mellan partierna.

Det har varit en väldigt positiv stämning med mycket skratt. Inställningen är öppen från alla med en tydlig vilja att vilja prata över partigränserna, sade Maria Wetterstrand.

Mona Sahlin framhöll att partierna, trots olika storlek, kommer att arbeta jämställt. Hittills har man inte stött på några problem, framhöll hon.

– Vi har inte samma åsikt i alla frågor men vi har en mycket bestämd avsikt att lösa problemen, sade hon.

Lars Ohly medgav att de inte är överens om hur detaljerad en gemensam regeringsplattform ska vara, men försäkrade att de kommer att bli det.

– Det finns frågor, till exempel inom utrikes- och säkerhetspolitiken, där vi är mycket mer överens än vad ni tror, sade han.

Storleken i jobbkrisen skärper allvaret, sade Mona Sahlin.

Gemensam energipolitik

De tre oppositionspartierna kommer att gå till regeringens energisamtal på torsdag med en gemensam linje, enligt Peter Eriksson.

– Vi är överens om kärnkraften successivt ska avvecklas och att vi ska få fram ett elöverskott med förnybara energikällor, sade han.

Alla tre partierna tvivlar på om regeringen menar allvar med energisamtalen. Maud Olofsson har bjudit in till dem och sagt att hon menar allvar. Samtidigt har moderaternas partisekreterare Per Schlingmann konstaterat att konflikten partierna emellan kommer att bli den viktigaste de kommande åren.

Det är nog Schlingmanns linje som gäller. De vill ha det här till en valfråga, och gärna för oss, sade Lars Ohly.

– Vi får tre dagar på oss att säga om vi tycker att regeringens överenskommelse är bra. Det är inte seriöst, så kommer inte vi att arbeta, sade Maria Wetterstrand.

Även Mona Sahlin tvivlar på regeringens uppriktighet och tror att man gärna vill ha konflikten kring energifrågorna.

– Jag ifrågasätter om det finns en seriös vilja. Jag hoppas det, men tvivlar när jag hör Per Schlingmann. De vill göra allt för att inte diskutera jobbkrisen i valet, sade hon.

Hittills har fem arbetsgrupper och en planeringsgrupp tillsatts. Enligt vad TT erfar kan det även bli ytterligare en grupp om skolpolitiken, en fråga som vänsterpartiet hittills har velat hålla utanför samarbetet. Skillnaderna i synen på betyg skiljer sig kraftigt åt mellan partierna, där S vill ha betyg från årskurs 6, MP i avgångsklasserna och V inte vill ha några betyg alls.

De redan tillsatta arbetsgrupperna är:

Övergripande för alla grupperna blir den ekonomiska krisen och klimatkrisen. Därtill ska alla förslag ha ett barn- och jämställdhetsperspektiv.

ANNONS