Koalitionsregering bildas i Zimbabwe
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30
Mugabes rival blir premiärminister
I februari tillsätts koalitionsregeringen i Zimbabwe. Mugabe kommer att dela makten med sin rival Morgan Tsvangirai. Men det är efter ett halvårs politiskt bråk – under tiden har landet hamnat i kris.
I september förra året skrev partierna under ett avtal om maktfördelning. Mugabe för Zanu-PF och Morgan Tsvangirai för MDC (Movement for Democratic Change). Men någon koalition blev aldrig av – istället blev det politiska strider.
Sedan dess har Zimbabwe drabbats av världens högsta inflation, livsmedelskris och en koleraepidemi. 60 000 personer är smittade, enligt Världshälsorganisationen WHO är det för att infrastrukturen brakat samman.
Hjälp efter koalition
Nu behöver landet hjälp utifrån – men för att få det måste de bilda sin koalitionsregering. Den 11 febrari ska Tsvangirai svära eden som premiärminister.
Den nya tidsplanen har satts av Southern African Development Community (SADC) som medlar i frågan. Båda parterna är positiva.
– Detta är ett strålande tillfälle för zimbabwier att samarbeta och visa hela världen att vi kan lösa våra problem, säger landets informationsminister Paul Mangwana.
– Vi är tydliga att vi kommer gå in i den här regeringen, säger Tsvangirai till nyhetsbyrån AFP.
"Enda alternativet"
Mugabes anhängare välkomnade beslutet.
– Vi är givetvis glada att vi nu kan fokusera på återuppbyggnaden av vårt land och gå ifrån det politiska bråket, säger Paul Mangwana till BBC.
BBC: s korrespondent Peter Biles säger dock att koalitionen kräver att MDC nu tar ett stort steg i sin tilltro till Mugabe – under konflikten har de inte haft något förtroende alls för honom.
Men beslutet om en koalitionsregering var det enda realistiska alternativet för dem, säger han.
Bråk om poster
De politiska bråken har dels handlat om vilka som ska få de tyngska politiska posterna och dels om MDC: s medlemmar har attackerats.
Medlarna har nu tagit fram en strategi för att lösa de konflikterna. Mugabes Zanu-PF och MDC ska också inrätta en gemensam kommitté för att övervaka maktfördelningen.
Den 5 februari skrivs ändringen i konstitutionen in. Den 13 februari ska alla ministrar och suppleanter vara tillsatta.