Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Kontrakt mellan FK och medborgare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-28

Cristina Husmark Pehrsson: – Jag har gett Försäkringskassan i uppdrag att sammanställa sina serviceåtaganden

Försäkringskassan har fått order av regeringen om att utforma ett slags servicekontrakt med medborgarna.

Samtidigt väntas kassan i morgon begära en nivåhöjning i budget med 600 miljoner.

– Jag har gett Försäkringskassan i uppdrag att sammanställa sina serviceåtaganden. Det är ett krångligt sätt att säga att de ska utforma ett slags ömsesidigt serviceåtagande, någon form av kontrakt med medborgarna, om hur snabbt de kan förvänta sig att få sina ersättningar och få service. Det ska inte längre handla om att mäta handläggningstider i procent eller tiondelar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till TT sedan hon på onsdagen under nära tre timmar suttit i möte med Försärkringskassans styrelse.

– Var och en ska få ett åtagande från Försäkringskassan som säger: Har du fyllt i allting rätt och riktigt kan du förvänta dig att få dina pengar inom den och den tiden, eller det antalet dagar, förklarar ministern.

TT: Vad händer om det kontraktet inte hålls?

– Nu kommer de att utforma detta, så får vi diskutera detaljerna närmare senare. Men om det här inte följs har ju både vi och Försäkringskassan alla möjligheter att vidta åtgärder, säger Husmark Pehrsson.

De stora summor pengar som tycks saknas i Försäkringskassans budget diskuterades också vid mötet.

Regeringen räknar med att under torsdagen få en hemställan för myndighetens styrelse om mer pengar.

– Som jag ser det nu kan det röra sig om att de hemställer om en nivåhöjning på ungefär 600 miljoner, plus en engångssumma under 2009 på cirka 350 miljoner.

TT