”Vi kan inte lita på EU:s hjälp”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27
Experten om hoten mot Sverige
Frysta anslag kommer att tvinga försvaret till neddragningar.
Men vad innebär det här egentligen för Sverige?
Militärstrategen Stefan Ring svarar på frågorna.
– Det här innebär att försvarsmakten antagligen kommer att drabbas av fler neddragningar. Samtidigt ställer försvarsministern krav på ökad tillgänglighet, men ökad tillgänglighet kostar pengar. Så det är problematiskt, kan man säga, säger Stefan Ring, militärstrateg på Försvarshögskolan.
Behöver vi en försvarsmakt i Sverige?
– Behöver vi en större eller mindre, det är frågan. Det finns två sätt att se på det. Ett skäl att ha ett försvar är att möta hoten som Sverige står inför just nu. Och i nuläget finns det inga militära hot mot Sverige.
– Samtidigt så tar det så oerhört lång tid att bygga upp militära förmågor som man gjort sig av med – det handlar om decennier. Ingen har ju en kristallkula, och kriget i Georgien har lärt oss att en konflikt kan gå från att vara liten till mycket allvarlig på väldigt kort tid. Konsekvenserna av ett krig är så förödande, det kan få en stat att upphöra att finnas till. Så frågan är hur beredda vi ska vara på ett eventuellt framtida hot.
Kan vi räkna med hjälp från EU vid ett hot mot Sverige?
–Sverige har gett en slags solidaritetsförklaring till EU, att om något EU-land blir angripet ska vi hjälpa till. Men det där är en ensidig förklaring. Det finns inget sådant formaliserat, det finns ingen artikel 5, så att lita på hjälp kan man verkligen inte göra.
Vad räcker Sveriges försvarsmakt till just nu?
– Vi kan försvara oss mot kränkningar i luftrum och även på sjön. Vi har förband som står redo för sådant. Så allmänna kränkningar kan vi reagera på, men ett militärt angrepp vore svårare. Vi har ju anpassat vår storlek och beredskap ut efter att det inte finns något hot.
Vad bör vi göra?
– Ett nordiskt samarbete från en gemensam grund vore en idé. Skulle de nordiska länderna alla vara med i NATO skulle samarbetet kunna förstärkas. Det är något som åtminstone skulle kunna diskuteras.