Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama har vaknat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Inledde med kyrkobesök

USA:s nya president har ett krig att avsluta, ett annat att utöka, ett militärfängelse att stänga, en finanskris att lösa och miljontals nya jobb att skaka fram – bland annat.

Välkommen till första dagen på nya jobbet.

Obama inledde med ett besök i kyrkan.

Den traditionell bönestunden i huvudstadens National Cathedral inledde Barck Obamas dag på det nya ämbetet. Vid sin sida hade han sin fru, vicepresidentparet och paret Clinton.

Direkt efter kyrkan tar arbetet vid för USA:s nya topptrio. Obama håller ett möte med säkerhetspolitiska rådgivare och topptjänstemän från Pentagon.

Presidenten har ett vallöfte att hålla att så snabbt som möjligt ta fram en plan för hur tillbakadragandet av trupperna i Irak ska organiseras.

Den nya presidenten kommer istället att intensifiera truppnärvaron i Afghanistan. Syftet är att hitta och eliminera Usama bin Laden.

Stänga Guantanamo

Samtidigt har Barack Obama lovat att stänga Guantanamobasen. En av de första åtgärderna blir att stoppa 120 krigsförbrytartribunaler som pågår på basen.

Tribunaldomarna väntas ta ställning till begäran under onsdagen.

Stoppet gäller 21 pågående fall, inklusive de fem Guantanamofångar som anklagas för att ligga bakom attackerna på New York och Pentagon den 11 september 2001 och som hotas av dödsstraff.

Få igenom krisplan

Innan Barack Obamas första dag på jobbet är över väntar också ett möte med hans ekonomiska rådgivare. Krisen blir allt djupare i USA, med 2,8 miljoner förlorade jobb under förra året. Nu gäller det att så snabbt som möjligt få det ekonomiska stimulanspaketet på 825 miljarder dollar (nära 7 000 miljarder kronor) genom kongressen.

Obamas strategi är att med krispaketet rädda det som räddas kan av den amerikanska ekonomin för att få andrum att bygga långsiktigt.

Vägen tillbaka till jobb och välfärd går enligt demokraten via miljardsatsningar på förnyelsebar energi och alternativa bränslen vid sidan om satsningar på förbättrad infrastruktur i USA.