Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stockholms gator – farliga så in i Norden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Sämst säkerhet i Norden för fotgängare enligt ny undersökning

Fotgängare i Stockholm lever farligare än många andra europeer. Säkerheten vid övergångsställen kommer på sjunde plats.

I Stockholm lever fotgängarna farligast i Norden. Och farligare än i megastäderna London och Paris.

Det visar en undersökning från Motormännen i samarbete med europeiska EuroTest.

Paris är något säkrare för fotgängare.

Om du inte glömt att det är vänstertrafik så kan du känna dig rätt säker när du kliver ut på ett övergångsställe i London. Men se upp extra noga i Bryssel.

För i EU-huvudstaden lever fotgängaren som farligast när den ska ta sig över gatan. I alla fall när Motormännen jämfört säkerheten i 17 europeiska storstäder. Undersökningen har gjorts tillsammans med de europeiska motororganisationernas organ EuroTest.

Säkerheten på Stockholms övergångsställen är medelmåttig, plats 7 och sämst i Norden. Enligt Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen, skyms övergångsställena ofta av parkerade bilar i Sverige.

I London är synligheten bättre och övergångsställena tydligare markerade och har ofta orange ljussignal för att uppmärksamma bilförarna. Motormännen anser att säkerheten skulle bli bättre i Sverige om övergångsställena markerades bättre också här, till exempel med reflexer på stolparna.

Ökad med zebralagen

Näst säkraste övergångsställena finns enligt mätningen i Oslo och i slutet på listan bland de 17 städerna ligger, förutom Bryssel, Rom och München.

I Sverige har antalet skadade fotgängare på övergångsställen ökat med mellan 10 och 15 procent sedan den så kallade zebralagen infördes 2000 och som kräver att fotgängare har företräde på övergångsställen.