Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ger inte pengar till krisdrabbade företag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

Regeringen: Det är i första hand en fråga för arbetsgivarna

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möttes i en debatt i riksdagen på onsdagen.

Regeringen tänker inte ge pengar till krisdrabbade företag för att de ska slippa varsla anställda.

Det var det mest tydliga besked som gavs under dagens partiledardebatt i riksdagen.

– Det här är i första hand en fråga för arbetsgivarna, sa centerledaren och näringsminister Maud Olofsson.

Årets första partiledardebatt i riksdagen gick i krigets och krisens tecken.

Samtliga partiledare inledde med att prata om striderna i Gaza. Allra mest konsekvent var vänsterledaren Lars Ohly som i stort sett inte pratade om något annat. Han krävde att regeringen på ett tydligare sätt fördömer Israels agerande.

Det andra huvudspåret i debatten var finanskrisen och den jobbkris som sedan några månader slagit hårt mot Sverige med tusentals varsel, främst i industrin, som följd.

Regeringen: Vi tar ansvar

Oppositionen anklagade inte oväntat regeringen för passivitet. Medan regeringsföreträdarna talade om att ta ansvar för ekonomin och inte rusa iväg med ofinansierade krispaket.

I Sveriges Radio Ekot i morse öppnade Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund för så kallade permitteringsavtal. Alltså att ge krisdrabbade företag ekonomiskt stöd så att de slipper säga upp folk när tiderna är dåliga. Så blir det inte, meddelade Maud Olofsson.

– Det svenska systemet går ut på att arbetsgivarna tar ansvar under varseltiden medan samhället tar ansvar under arbetslöshetstiden, sa Olofsson.

Företagens ansvar

För samhället handlar det till exempel om att erbjuda utbildning under den tid som människor går arbetslösa. Efter debatten var statsminister Fredrik Reinfeldt ännu tydligare. Han lade istället ansvaret på företagen som nu säger upp tusentals människor. Tidigare år har ju till exempel Volvo gjort miljardvinster.

– Det borde vara så att Volvo använder i alla fall något av ett års vinst för att ta hand om den mångåriga personal som möjliggjort de här vinsterna. Det kan inte vara skattebetalarnas ansvar, sa Reinfeldt.

Ett annat väntat inslag under riksdagsdebatten var regeringsfrågan. En samspelt regeringsallians mot en nybildad rödgrön allians. Vilken politik tänker ni egentligen föra, var frågan från Reinfeldt, Björklund, Olofsson och Hägglund till Sahlin, Ohly och Eriksson.

Reinfeldt: De rödgröna är oeniga

Statsminister Reinfeldt nämnde oenighet om fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, bolagsskatt, jobbskatteavdrag, bland annat. Och kd-ledaren Göran Hägglund jämförde oppositionens agerande med stapplandet på dansgolvet i tv-programmet Let’s Dance.

S-ledaren Mona Sahlin kontrade.

– Jag kan berätta att jag har dansat med Lars Ohly, vi dansade i takt och det gick jättebra.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS