"Ja, hon har lurat läsarna"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Hälften av läsarna tycker
att Liza Marklund ljugit

Efter Monica Antonssons kritik av succéromanen "Gömda" rasar debatten om Liza Marklund ljugit om att romanen varit "en sann historia".

Redan vid halv fem-tiden hade 30 000 röstat på aftonbladet.se – och läsarna verkar vara djupt splittrade i frågan.

52.3 procent tycker att Liza Marklund lurat sina läsare.

Boken "Gömda" som handlar om huvudkaraktären "Mia" har i många år engagerat läsare och väckt samhällsdebatt om mäns våld mot kvinnor.

Författaren Monica Antonsson har i en nyutgiven bok lyft fram faktadetaljer som visar att Liza Marklunds roman innehåller många fiktiva detaljer om huvudpersonerna trots att det på bokens omslag står att det är "en sann historia".

De nya uppgifterna har splittrat aftonbladets läsare. En knapp majoritet anser att Liza Marklund ljugit för sina läsare.

– Ja, hon har lurat läsarna, bland annat mig själv, att tro på hennes skrivna ord, skriver Bonedust i en artikelkommentar.

"Det är en roman och inte en reportagebok"

Knappt hälften av de som röstat uttrycker å andra sidan sitt stöd för Liza Marklund och skriver bland annat att alla romaner innehåller fiktiva detaljer.

– Det spelar ingen som helst roll om historien är sann eller inte. Det är en roman och inte en reportagebok. Alla romaner som bygger på sanna historier är inte till hundra procent sanna, för då skulle författaren ha valt en annan form för sitt skrivande. "En sann historia" står det och även om romanen är en "förvrängning av verkligheten" så är själva historien fortfarande hämtad ur verkligheten, säger Fagottkungen.

"Kontraproduktivt om den inte är sann"

Samtidigt reagerar flera på att Liza Marklund använder sig av ett sanningsanspråk när boken är medvetet fiktiv. Det kan dessutom innebära skada i debatten om mäns våld mot kvinnor menar flera läsare.

– Att skriva en "sann historia" och sen använda den som slagträ i en debatt blir ju kontraproduktivt om den inte är sann. Då har man gett motståndare möjlighet att ifrågasätta allt man säger. Om man till exempel skulle skriva en "sann bok" om förintelsen och använda den i debatten om förintelsens existens och det sen visar sig att den inte är sann så har man gett förnekarna möjlighet att säga att allt bara är lögn, skriver Gasodling.

"Vart tog det kritiska tänkandet vägen?"

En del kritiserar även läsarna själva som man anser inte är tillräckligt kritiska när de läser romaner.

– Men snälla nån, vart tog det kritiska tänkandet vägen? Det egna ansvaret? Finns det faktiskt folk som läser böcker som Gömda och sväljer precis allt med hull och hår? Då får ni skylla er själva, tycker Ataxia,