Ingen uppgörelse om rysk gas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Ukraina motsäger sig ryska övervakare

Situationen är fortfarande låst i gaskonflikten.

Ryssland kräver att det ska finnas ryska övervakare när trycket i gasledningarna ska kontrolleras.

Ukraina vägrar acceptera det och ingen uppgörelse har kunnat göras.

Det såg länge ut som om gaskriget mellan Ryssland och Ukraina skulle nå ett slut under torsdagen. I natt möttes cheferna för ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz i Moskva och i dag for parterna vidare till Bryssel för samtal.

I en intervju med radiostationen Echo Moskvy meddelade Ilja Kotjerin, chef för bolaget ”Gazprom export”, att gasledningarna kommer att öppnas igen. Det ska ske så fort som oberoende observatörer från EU-kommissionen är på plats i Ukraina.

Parterna inte överens

Men under en pressträff i Bryssel på torsdagskvällen kunde EU:s energikommissionär Andris Piebalgs konstatera att Ryssland inte hade undertecknat något avtal. Ukraina vägrar acceptera kravet på att det ska finnas ryska övervakare med när trycket i gasledningarna ska kontrolleras.

Under onsdagen stoppade Ryssland alla gasleveranser via Ukraina till Europa. Bakgrunden är en strid om priset på den ryska naturgasen. De strypta gasleveranserna har skapat stora problem eftersom många europeiska länder är helt eller delvis beroende av den ryska gasen via Ukraina.

gasen som
maktmedel