Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Samtal i natt om gaskrisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Samtidigt fryser Europa - flera länder har helt slut på rysk gas

Europa fryser men gasleveranserna från Ryssland via Ukraina är fortfarande strypta.

I natt möttes ledarna för ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz för att komma fram till en lösning.

– Natten till i dag fördes förhandlingar i Moskva mellan Aleksej Miller (Gazprom) och Oleg Dubina (Naftogaz) där en lösning på den svåra krisen diskuterades, sa en företrädare för Gazprom till ryska journalister nu på morgonen, enligt nyhetsbyrån Rianovosti.

Om en lösning är i sikte är okänt. I dag reser Gazproms Aleksej Miller till Bryssel för samtal med EU-kommissionen om gaskrisen.

Europa fryser

Under tiden fryser Europa. I går hade den ryska gasen via Ukraina helt slutat att komma till Rumänien, Tjeckien, Slovakien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Grekland, Ungern, Makedonien, Serbien och Österrike, rapporterar BBC.

Samtidigt sjönk temperaturen ner till under tio minusgrader. Läget börjar bli allvarligt för människorna i de länder som är helt eller delvis beroende av den ryska gasen för sin uppvärmning.

”Värmeelementen är slut”

– Värmeelementen är slut överallt. Folk försöker desperat att komma över sådana, då kan de i alla fall värma sig via elen, säger sarajevobon Murveta Crvenjak till Svenska Dagbladet.

Gasbråket har pågått en längre tid och handlar i grunden om priset. Ryssland kräver marknadsmässiga priser av Ukraina, som i sin tur vill fortsätta att betala en lägre summa för den ryska gasen. Kulmen nåddes vid nyår och i går ströps gasen till Ukraina och därmed till övriga Europa helt.

Den ryska gasen står för en fjärdedel av EU-ländernas gasleveranser. Av den gasen går runt 80 procent via Ukraina.