Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

”Markoffensiven kan pågå hur länge som helst”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-05

Bild tror att parterna trevar mot vapenvila – men vågar inte säga när den kan bli verklighet

Efter en träff med den besökande EU-delegation som sonderar vapenvila är Israels utrikesminister oförsonlig mot Hamas. Carl Bildt, som ingår i delegationen, vågar inte säga när en vapenvila kan råda.

– Nej, det kan jag inte. Markoffensiven försvårar saker högst avsevärt. Den kan pågå hur länge som helst, och kommer inte att leda till de mål man (Israel) har satt upp. Så jag har en bestämd känsla av att man här i Jerusalem börjar nosa på hur man ska ta sig ur det här, säger den svenske utrikesministern till TT.

Israels uttalade mål med ”Operation gjutet bly” i Gazaremsan är att sätta stopp för palestinska raketattacker. Men nu har luftangreppen pågått sedan den 27 december, och markoffensiven sedan i lördags, och ändå fortsätter raketerna komma.

I EU-delegationen ingår också utrikespolitiske representanten Javier Solana, utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner samt Karel Schwarzenberg och Bernard Kouchner, utrikesministrar i Tjeckien och Frankrike – EU:s nuvarande och förra ordförandeland.

”Slåss mot terror”

De har under resan, söndag–tisdag, överläggningar med egyptiska, israeliska och palestinska ledare.

Bildt påminner om att FN:s säkerhetsråd tar upp frågan om vapenvila under den här veckan, och hoppas att ”det ska kunna ge någonting”.

Men han vågar alltså inte sia om när vapnen, som släckt långt över 500 liv hittills och ännu mer utarmat Gazaremsan, kan ha tystnat.

– Jag hoppas att vi talar om timmar, inte om veckor. Jag tror inte att vi talar om timmar, men jag hoppas innerligt att vi talar om dagar.

Men hans israeliska kollega Tzipi Livni lät vid en presskonferens mycket ointresserad av några som helst överläggningar med Hamas:

– Vi slåss mot terror och sluter inte överenskommelser med terror.

Vapenvila snarast

Schwarzenberg klargjorde dock att EU vill tysta vapnen snarast möjligt.

– Vi delar inte synen att en vapenvila bara är möjlig om alla möjliga israeliska krav är uppfyllda.

Inte heller jublade Livni över tankarna om internationell övervakning av gränsen Gazaremsan–Egypten, för att stoppa smugglingen över gränsen – vilket kan förhindra Hamas att återupprusta efter kriget.

– Jag ser inte hur det skulle kunna hjälpa, sade Livni.

Diplomatin går nu het i regionen. Också Frankrikes president Nicolas Sarkozy reser runt. Dessutom engagerar sig USA, och i viss mån Ryssland.

Öppnade gränser

Hamas uppger att rörelsen skickar en delegation till Egypten från Damaskus, där den politiske ledaren Khalid Mishal lever. Den består av två representanter för Hamas politiska ledning. Delegationen innehåller alltså i så fall inga Hamasföreträdare från Gaza.

– Jag har en känsla av att parterna försöker treva sig fram till en vapenvila – men de vill väldigt gärna att det ska se ut som en seger, sade Bildt.

Han säger att Hamas måste upphöra med raketattackerna. Men också att Israel och Egypten i viss mån måste gå med på Hamas krav om att Gazaremsans gränsövergångar ska öppnas mer, annars är ingen vapenvila möjlig.

– Nej, det tror jag inte, sade Bildt.

TT