Det är verkligheten – detta är krigets helvete i Gaza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-05

På måndagskvällen rasade striderna för första gången på gatorna i Gaza City.

Då hade den norska läkaren Mads Gilberts telefon tystnat från sjukhuset Shifa.

Men ett sms från hans mobil sprids över världen. Det är ett rop på hjälp.

”Vi vadar i ett hav av blod och död. Gör något."

Fotografiet är knivskarpt och visar tre döda barn.

De ligger invirade i lakan som en gång har varit vita. Barnens liv avslutades innan de hann börja. Till skillnad från de vuxna män som strider i Gaza hade de varken skyddsvästar eller hjälmar.

Nästa bild visar en pappa som springer med sin lilla dotter i händerna. Hon blöder från ett gapande sår i ansiktet. Mannens ansikte är förvridet av sorg och panik sekunderna efter att granaten briserat.

Ögonblicken är fångade genom en kameralins, men bilderna är omöjlig att visa. De är för starka.

Låt oss ändå försöka att berätta – om döden.

Skakar av skräck

Utan att ta ställning i en konflikt som rasat en evighet kan vi bara konstatera att den dödar oskyldiga människor. Barn och vuxna som inte gjort något annat fel än att ha blivit födda – på fel sida om en linje.

Fyrabarnspappan Basel Eleewa är en av alla dessa människor vars rop på hjälp överröstas av granateld och raserade hus.

Han skakar av rädsla, säger han, och berättar att han ber för att hans barn inte just nu upplever sina sista timmar i livet.

– Varför ska mina barn dödas? frågar han sig. De har aldrig avfyrat några raketer mot Israel.

– Oavsett om Hamas har begått fel eller inte så är det som pågår nu en omotiverad handling som riktas mot civilbefolkningen.

Basel Eleewa fruktar att han inte ska lyckas ta sig till ett sjukhus om någonting skulle hända. Gatorna i Gaza City är nästan ödelagda, ingen vill riskera att vara en måltavla.

Hav av blod

Den norska läkaren Mads Gilbert befinner sig tillsammans med kollegan Erik Fosse inne i Gaza. De arbetar febrilt med att försöka rädda liv i ett överfullt sjukhus.

Aftonbladet talade med honom på söndagen. Han beskrev då sin desperata kamp mot döden.

– Folk dör i våra händer, vi har fått in 1000 patienter, många är kvinnor och barn.

Nu har Mads Gilberts mobiltelefon tystnat. Elförsörjningen i Gaza är obefintlig och att ladda en mobiltelefon kan vara omöjligt. Han lyckades att få iväg ett sms från sin mobiltelefon som nu skickas vidare från mobil till mobil i Sverige och Norge.

"Dette sterke ropet kommer fra Mads Gilbert, den norske legen som hjelper til ved et sykehus i Gaza: De bombet det sentrale grönnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i doed. blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri oppleve noe så fryktelig. Nå hörer vi tanks. Fortell videre, send videre. rop det videre. Alt. GJOER NOE! GJOER MER! Vi lever i historieboka nå, alle! Mads G,”

63 barn dödade

Gazaremsan är ett av världens mest tätbefolkade områden. 1,5 miljoner människor bor på en yta som är en trejdedel av Öland. En smutsig och extremt fattig fläck på världskartan där nära hälften av invånarna klassas som flyktingar.

Över det området ligger, de första dagarna av 2009, en eldmatta från stridsvagnar, automatvapen och attackhelikoptrar. Högre upp ritar bombplanens projektiler streck över himlen. Dödstalen stiger för varje timma. Totalt talas det om 540 personer. En stor andel av dem är oskyldiga civila.

– Just nu vet jag att 63 barn har dödats och minst lika många vårdas på sjukhus, berättar Sanna Johnsson, samordnare för Rädda Barnens katastrofinsatser

63 barn. Siffran motsvarar ungefär tre svenska förskoleklasser. Israels operation kallas ”Gjutet bly.”

Aftonbladet når Sanna Johnsson över en knastrande telefonlinje från Ramalah.

Sedan Israel inledde markoffensiven den fjärde januari har hon arbetat i stort sett dygnet runt för att få in mat och förnödenheter genom stängda gränser. Enligt Genevékonventionen ska humanitära hjälpinsatser alltid beredas väg in i katastrofområden.

– Problemet för oss är att Israel just nu inte erkänner Gaza som en katastrofzon.

Israelisk militär hävdar å sin sida att det är Hamas som vägrar att ta emot humanitär hjälp till invånarna i Gaza.

Under tiden blir situationen för civilbefolkningen allt mer akut.

Iskallt i området

Måndagen den femte januari är det nollgradigt i Gaza. Sedan flera dagar tillbaka saknar invånarna el och bränsle. I många av byggnaderna har fönstren krossats av krigets tryckvågor.

– Vi har fått rapporter från vår markpersonal inne i Gaza att nyfödda barn riskerar att frysa ihjäl. Det finns ingenstans att söka skydd mot kylan, säger Sanna Johnsson.

Israel har nu över 10 000 soldater inne i Gaza. På måndagskvällen stred förbanden inne på gatorna i Gaza City. Markförbanden får stöd av artilleri, stridsflyg och pansarfordon. Gaza City uppges vara helt omringat.

Men trots Israels offensiv fortsätter Hamas att skjuta raketer mot Israel. Enligt flera nyhetsbyråer har minst 24 raketer slagit ner på Israeliskt område. Två personer uppges ha skadats.

Att stoppa raketbeskjutningen är enligt Israel målet med invasionen. Hamas vägrar i sin tur att gå med på en vapenvila till dess Israel har lämnat Gaza.

Det är ett moment 22.

Samtidigt fortsätter Basel Eleewa att be för sina barns liv.

Så kan du hjälpa de drabbade i Gaza:

Röda korset , PG: 900 800-4. Märk talongen ”Gaza”.