”Kan vara barnens sista timmar i livet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

Med kriget rasandes runt omkring sig chattade Basel Eleewa med Aftonbladets läsare.

Ingen mat, ingen el, inga säkra områden.

Markoffensiven har förvandlat Gaza till en kaotisk krigszon.

Fyrabarnspappan Basel Eleewa chattade med aftonbladet.se:s läsare – direkt från skräckens Gaza.

Basel Eleewa säger: Hej nu är jag här och svarar gärna på era frågor direkt från Gaza.


Hur kännst det att vara i ett land där det inte är säkert längre?
Basel Eleewa säger: Det är en kuslig känsla, vi är mycket rädda i synnerhet med tanke på att jag är far till fyra barn. Min hustru är journalist och hon finns ute på fältet. Den känsla somm jag har är en blandning av oro och fruktan. Jag är mycket rädd för vad som kommer att hända i framtiden eftersom Israels aggression saknar motstycke och är hemskare än alla andra gånger. Vi har varit utsatta för en lång tids blockad och vi lider brist på livsmedel och mediciner.


Hussein säger: Hur påverkar markoffensiven folket i gaza? Affärer och annat måste väl stänga? Var får ni mat ifrån? Fungerar el och värme?
Basel Eleewa säger: Den israleliska armén skjuter rakt in i bostadsområden. Alldeles nyss fick vi höra att en mor och hennes fyra barn blev dödade efter en träff i ett bostadshus. Vi fruktar hela tiden att jag kommer att bli nästa mål. Vad gäller mat så lever de flesta på det lilla de lyckades hamstra före kriget. Vad gäller el så finns det inte någon el i Gaza sedan tre dagar tillbaka. Många baslivsmedel typ mjöl och olja och socker har tagit slut. Om man skulle få tag på något så finns det ingen möjlighet att laga maten. Värme saknar vi helt eftersom det inte finns någon eldningsolja.

John säger: Hej tror du att fler länder kommer att blanda sig in i kriget?
Basel Eleewa säger: Vi är helt utlämnade och det verkar inte vara någon som vill blanda sig in för att stoppa massakern. Dock hade många gått och hoppats på att säkerhetsrådet skulle komma ut med en resolutiion som stoppar kriget mot oss.



Hur känner ni världens reaktion mot vad ni får uppleva i Palestina? Hur anser ni Sverige och Eu borde agera mot Israels ockupation?
Basel Eleewa säger: Vi är mycket besvikna på de västerlänska regeringarnma och EU samt tycker att de muslimska och arabiska regeringarna har svikit oss. Folket står på vår sida. Det primära som vi vill att EU och Sverige, som är känt för att stå på vår sida, bör göra är att utöva politiska påtryckningar mot Israel. För det andra är det mycket viktigt att agera för att lyfta blockaden mot oss och låta mat, mediciner och medicinsk utrustning komma in i Gaza. Vi har flera tusen sårade och vi är rädda att även begrava våra döda. Kylskåten är överfulla på sjukhusen med kvarlevorna från dödade människor. Civila, gamla , kvinnor och barn.



Hej! Varför tar du inte din familj och försöker åka därifrån?
Basel Eleewa säger: Om var och en tänker i dessa banor betyder det att vi ska lämna vårt hemland och sticka därifrån. Det är vad Israel vill. Jag har återvänt till Gaza där jag har mina rötter och jag har arbetat med investeringar inom hotell- och restaurangbranchen i Gaza för att skapa arbetstillfällen för de stora skaror som är arbetslösa i Gaza. Vi har en arbetslöshet på 80 procent. Men jag har inte ansvar för bara min lilla familj utan för 75 familjer som mina anställda har att försörja.



Mattias säger: Anser ni att Hamas agerat korrekt efter att den senaste vapenvilan löpte ut?
Basel Eleewa säger: Oavsett om Hamas har begått fel eller inte så är det som pågår nu inte en motiverad handling. Israels handling går ut på att döda urskiljningslöst och terrorisera befolkningen i Gaza när de inte kommer åt Hamas. Ingen av Hamas påstådda skjutningsramper har förstörts av Israelerna. De vänder sin vrede mot befolkningen. Även om vi säger att Hamas har gjort fel med sitt handlande så undrar vi hur många som ska få sätta livet till innan västvärlden tycker att vi har sonat för Hamas misstag.

Jörgen säger: Hur har människor tidigare reagerat mot alla de raketer som skjuts in mot Israel? Är det något som generellt sett accepteras?
Basel Eleewa säger: Det är inte alla som var för för och inte alla som var emot. Men det är vi som är ett ockeperat folk och vår fiende komm in när de ville i Gaza, dödade och lemlästade folk och sedan drog sig tillbaka. Många av oss har hela tiden strävat efter en fredlig lösning i konflikten, men tyvärr har Israel inte bjudit till, inte ens till president Habas som har förhandlat om fred. I och med att man inte kom någon vart i förhandlingarna så har Israels fortsatta agression skapat sympatier för raketbeskjutningarna. Men hela den här historien är en förevändning som Israel använder för att begå dessa bestialiska dåd.



Andres säger: Hej ! Vilken form av motstånd möter den Israeliska armén ?
Basel Eleewa säger: Jag är inte ute i någon strid så jag vet inte exakt,, men enligt lokala nyheter består moständet av granateld, minerade gator och lätta handledsvapen mot den enorma Israeliska vapenarsenalen.



Veronicam säger: Hej, det måste vara hemskt att vara där borta. Är du inte rädd?
Basel Eleewa säger: Självklart är jag rädd. Inte bara rädd om mig själv och min säkerhet utan att något skulle hända mina fyra barn och min hustru. Den blinda Israeliska bombardemanget gör ingen säker ens i sitt hem. Vi sitter som kaniner i en bur och väntar på att bli slaktade. Det är hemskt.



Urban säger: Hur är stämningen mellan civila Palestinier och Israeler?
Basel Eleewa säger: Det finns ingen kontakt mellan civila eftersom den ensidiga tillbakadragandet från Israels sida har skapat ett tomrum mellan oss. Och även alla gränsövergångar är stängda så är vi helt isolerade från de Israeliska medborgarna.


Samo säger: Finns det många civila som krigar?
Basel Eleewa säger: Nej det finns inga civila som deltar i stridigheter utan det äör en organiserad motståndsrörelse som består av soldater. det finns ingen människa på gatorna. Det är en öde stad vi lever i. Trots att det bor en och halv mijon människor i detta område som är världens mest tätbefolkade. På ett område som är 350 kvadratkilometer. De civila har inte undkommit trots att de inte deltar i striderna.



Simone säger: Hur påverkar attackerna era fyra barn?
Basel Eleewa säger: Skräck och rädsla dominerar hela tiden. De är mycket rädda varje gång de hör en bombkrevad. De gråteräven över att deras skola bombades i går och totalförstördes. De är rädda även för sina kamraters skull och våra släktningar. Låt oss inte glömma att 70 procent av Gazas befolkning är under 25 år. De flesta barnen har traumatiserats på olika sätt. Många kissar på sig och visar tydliga psykiska störningar.

Suheb säger: Vad gör ni för att skydda er mot de israeliska angreppen, finns det något ni kan göra (skydda er)?
Basel Eleewa säger: Vi trodde från början att om vi stannade hemma skulle man var säker, men nu finns inga säkra områden och det finns inga skyddsrum. Det enda man kan göra är att vara med sina barn och hoppas att de inte upplever sina sista timmar i livet och att försöka att hålla sig långt borta från där stridigheter blossar upp. Mer än så kan man inte göra. Många familjer som bor vid de ounkter ssom Israel trängde in i Gaza ifrån har flytt från sina hem och sökt sig in i stadskärnan. Men nu har den Israeliska armen riktat sina kanoner även mot befolkade områden.



Nedzad säger: Kan folk går över gränsen mot Egypten, är gränsen stängt?
Basel Eleewa säger: Gränsövergångarna mot Egypten är öppna endast för att för ut sårade och föra in vissa förnödenheter. Det är 45 kilometer mellan min bostad och gränsövergången så även om vi skulle kunna fågå över kommer vi att bli dödade på vägen dit. Apachehelikoptrar och flygplan angriper alla bilar på den sträckan.



Moderator säger: Sista frågan!

Hoppas det blir fred i snar framtid i Gazaområdet. Ser du någon ljusning ang. fred ?
Basel Eleewa säger: Jag hoppas också. Inte bara för vår egen skull utan för våra barns skull och för vår fiendes skull.
Moderator säger: Då tackar vi Basel Eleewa, och er läsare för alla frågor.

Fotnot: Chatten genomfördes över telefon med hjälp av tolk Nael Touqan.