Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

M-förslag: Nätskola för skoltrött

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

Låt skoltrötta elever få internetbaserad distansutbildning, föreslår en moderat arbetsgrupp.

De elever som av någon anledning är frånvarande från sin grundskola eller sitt gymnasium ska med teknikens hjälp kunna uppnå godkända studieresultat, är tanken.

– De eleverna måste vi försöka hitta något bättre alternativ för. Om inte eleverna kommer till skolan, så kanske skolan får komma till eleverna, säger Mats Gerdau, ordförande i arbetsgruppen, till TT.

Inspirationen kommer från England och Nya Zeeland där skoltrötta elever erbjuds kontakt med mentorer dygnet runt i virtuell miljö. I dag tillåts distansutbildning i Sverige endast för vuxna och barn till utlandssvenskar, skriver Svenska Dagbladet.

”Bygga förtroende”

Men hur ska man få elever som inte vill ägna sig åt skolarbete i skolan att göra det hemma vid datorn?

– Det handlar om att bygga ett förtroende, att få eleven att känna att ”det här är inte den vanliga skolan, det här är något annat”. Man försöker bygga upp en relation på de ungas villkor, säger Gerdau.

Finns det inte ett mått av uppgivenhet om man fortsätter att låta eleven stanna hemma?

– Det är väl att ge upp i dag när så många elever inte är i skolan. Då måste man hitta andra metoder för att nå dem. De ska lära sig det de behöver lära sig, i vilken form det sker måste vara underordnat.

Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, är tveksam.

– Det är en vällovlig tanke, men man måste nog gå mer på djupet med de problem som ligger bakom att eleven inte är i skolan, säger hon till TT.

– Det kan finnas väldigt många olika orsaker till det.

Rapport i februari

Bra skolgång i mindre grupper med välutbildade lärare, där nätet kan användas som komplement, är hennes recept för att hjälpa skoltrötta elever.

Den moderata arbetsgruppen består av tio riksdagsledamöter som fått i uppdrag att titta på ungas villkor i Sverige. Gruppen ska redovisa sin slutrapport i februari och slutsatserna ska mynna ut i ett underlag för moderaternas politik inför valet 2010.

TT