Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Danska marinen fångade pirater

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-03

Det danska krigsfartyget Absalon har fångat fem pirater.

Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de fem pirater som det danska krigsfartyget Absalon fångade i fredags utanför Somalias kust. Än så länge förvaras de inlåsta ombord på det danska fartyget.

Gripandet av piraterna blev ganska dramatiskt. Absalon uppfattade ett nödanrop från ett lastfartyg registrerat på Nederländska Antillerna. Danska marinen skickade upp en helikopter som sköt varningsskott mot piraterna. Samtidigt skickade fraktfartyget en nödraket mot piraternas båt. Nödraketen träffade och piratbåten bröt i brand.

De fem piraterna fick hoppa överbord och plockades senare upp av Absalon. Därefter sänkte det danska marinfartyget piraternas båt.

På bar gärning

Det är inte första gången som Absalon fått fast förmodade pirater. Men tidigare i höst tvingades danskarna sätta i land piraterna dels i Somalia och dels i Jemen sedan inget land velat ställa dem inför rätta.

– Skillnaden den här gången är att vi tog dem på bar gärning i färd med ett angrepp på ett civilt handelsfartyg, säger Jesper Lynge, pressofficer vid Søværnets operative kommando (SOK).

Han säger att SOK inte har någon officiell hållning till vad som skall ske med piraterna. Han säger dock att han tror alla skulle tycka det var konstigt om det inte blev några repressalier mot dem eftersom de togs på bar gärning.

Dansk förfrågan

Militärforskaren och experten på internationell piratverksamhet, Lars Bangert Struwe, från Dansk Institut for Militære Studier tror att piraterna antingen kommer att ställas inför rätta i Danmark eller Nederländerna.

Den danska regeringen har kontaktat den nederländska med en förfrågan om Nederländerna kan tänka sig att lagföra piraterna.

– Vi avvaktar nu en reaktion från Nederländerna, säger Thomas Winkler, chef för danska utrikesdepartementets juridiska avdelning.

Domstol saknas

Lars Bangert Struwe anser att saken borde föras till en internationell domstol. Det skulle göra det hela enklare.

– Ännu en gång ser vi att vi saknar en internationell domstol som kan ta sig an sådana här saker, säger han.

Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti, båda i opposition, vill att Danmark pressar på i FN för att få fram en lösning på hur man lagför kriminella pirater vid Afrikas Horn.

– Vi måste fråga oss om Absalons arbete gör någon skillnad om vi bara tvingas sätta i land tillfångatagna pirater, säger Socialistisk Folkepartis försvarstalesman Holger K Nielsen.

TT