Dramatenstjärna anmäler läkare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

Fick olika långa ben efter operation

Höftoperationen förstörde tillvaron för den kända Dramatenstjärnan.

Efter ingreppet var hennes ena ben två centimeter kortare än det andra. Nu kan hon inte längre jobba.

– Alla roller är inte gjorda för låghalta, skriver hon i sin anmälan.

Det har gått ett och ett halvt år sedan den prisbelönta skådespelerskan gick igenom operationen. Nu kan hon med nöd och näppe gå runt kvarteret med hjälp av en käpp.

Under mellandagarna anmälde hon läkaren till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Skiljer två centimeter

Dramatenstjärnan har genomfört två höftoperationer. Det var efter den senaste, i juni 2007, som problemen bara blev värre.

Hon förstod att någonting gått fel när hon flera månader efter ingreppet inte kunde ta sig fram utan kryckor. När hon då gick tillbaka till läkaren som genomfört operationen fick hon höra att enda anledningen till att hon inte kunde gå var att hon inte tränat ordentligt.

Den analysen trodde hon inte på utan frågade sin sjukgymnast om hjälp. Hon kunde direkt konstatera att det ena benet var flera centimeter kortare än det andra.

Lös benbit i höften

Stjärnan krävde då att få röntgas. Bilderna avslöjade att en benbit från operationsområdet satt helt löst. På benbiten satt såväl muskler och nerver kvar.

Enligt skådespelerskan fick hon bara till svar av läkaren att det är sådant som händer och att det inte har någon betydelse.

Efter ytterligare en röntgen upptäcktes det att läkaren hade opererat in två olika typer av höftledsproteser i respektive ben.

Hon krävde att få genomföra en benlängdsmätning och den visade att ena benet var 1,9 centimeter längre än det andra.

Enligt skådespelerskan frågade läkaren då om det gjorde något att hon haltade lite.

Få roller för låghalta

– Det är i allra högsta grad ett handikapp som påverkar mitt jobb som skådespelare. Alla roller är nämligen inte skrivna för låghalta, skriver hon i sin anmälan.

Sedan operationen har kvinnan varit i kontakt med flera ortopeder som enligt henne uppger att hennes tillstånd beror på läkarens misstag.

Stjärnan säger att hon fortfarande har mycket ont och kräver att HSAN utreder fallet. Hon vill ha ekonomisk ersättning för egen del och kräver att sjukvården upprättar en handlingsplan för att undvika liknande fel i framtiden.