Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nobelduellen: Sverige vs Norge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-10

Vilken nobelfest är festligast?

Nobelpristagare, kungligheter och världens skarpaste hjärnor i alla ära, men Hollywoodglansen uteblir i Stadshuset.

När fredspriset delas ut i Oslo står däremot Scarlett Johanson och Michael Caine på gästlistan.

Sverige vs Norge. Vilken fest skulle du helst gå på?

Gästlistan

Sverige

Okej, du kommer att få se kungafamiljen och skymta en rad av Sveriges toppolitiker. Kanske känns även ett eller annat ansikte ur den akademiska eliten bekant. Men därefter börjar igenkänningsfaktorn att sina.

Skulle du känna igen de här personerna på stan?

Ingemar Eliasson (riksmarsalk) Hartmund Michel (tidigare pristagare), Gunilla Storch (fru till nobellstiftelsens ordförande), Åsa Brink (bibliotikare).

Norge

Ceremonierna i Norge hålls i två dagar och liksom i Sverige finns en gräddklick av de inhemska celibriteterna på gästlistan. Därutöver stoltserar Norge med två larger than life-kändisar i form av skådespelaren Scarlett Johansson och hennes adlade kollega Sir Michael Caine. De båda superstjärnorna kommer att leda morgondagens Fredspriskonsert.

Underhållningen

Sverige

För musiken under Nobelfesten svarar Kungliga Filharmoniska orkestern under ledning av dirigenten Patrik Ringborg.

Solist under festen är Michael Schmidberger. Han var anställd på Dortmund Opera fram till år 2000 och har sedan dess bland annat sjungit på Göteborgsoperan. Schmidberger gör comeback i Nobelsammanhang efter sitt framträdande på festen 2004.

Norge

Oslo bjuder på en något mer populärkulturell Nobelinramning. I morgon, den 11 december, samlas artister från hela världen i Oslo. Bland de mer namnkunniga återfinns Diana Ross och svenska Robyn, som nyligen är hemkommen från en världsturné.

Partyprogrammet

Sverige

10.30: Obligatirisk repetition av prisceremonin i Konserthuset. Bara Kungafamiljen slilpper närvara. Därefter uppfräschning på Grand Hotel. 16.30: Prisceremoni i Konserthuset, därefter buss till Stadshuset. 18.30: Dags att sätta sig till bords i Blå hallen. 19.11: Fanfar och kungens skål. 19.25: Middag med förrätt, huvudrätt och dessert. 22.10: Pristagarnas tacktal. 22.30: Dansen börjar. 02.00: Efterfest för alla som orkar.

Norge:

11.30: Fredspristagaren träffar Norska barn vid Rådhusplatsen i Oslo. 13.00: Ceremonin inleds i Oslos stadshus. Bara särskilt inbjudna får närvara. 17.00: Själva ceremonin är över. Nu väntar intervjuer med pristagaren. CNN har första tjing.

18.00: Fackeltåg genom Oslo som inleds vid Stortorget och avslutas utanför Grand Hotel där Fredspristagaren hälsar processionen från en balkong.

Dag två 19.00: Fredspriskonsert vid Oslo Spektrum. Evenemanget är öppet för allmänheten, men biljett erfordras.

Prisets genomslagskraft

Sverige

För litteraturpristagaren betyder priset, förutom en rejäl skopa pengar, att folk i allmänhet faktiskt läser hans/hennes böcker, åtminstone under något år. Vill det sig riktigt väl kan hans namn sedermera bli en fråga under den bruna tårtbiten i Trivial Pursuit.

För de andra tio som i dag får ta emot sina pris i Stockholm är stjärnstatusen utanför den rent akademiska världen tämligen begränsad. Fysikpristagaren Yoichiro Nambu, kommer med all säkerhet inte att bli ett namn på var mans läppar. Det samma gäller hans Nobelkamrater Osamu Shimomura och Harald Zur Hausen.

Norge:

Folk som gör något för världsfreden får det här priset. Det är ganska lätt att förstå, till skillnad från exempelvis upptäckten och utvecklingen av det grönt flourcerande proteinet, som i år belönas med kemipriset.

Inte så konstigt då att fredspristagarna relativt ofta blir namn som faktiskt får fäste i folks medvetande.

Det ska sägas här att just fredspristagare, till skillnad från övriga pristagare, ofta redan är kändisar. Al Gore, Jimmy Carter, Yasser Arafat, Desmond Tutu och Kofi Annan är exempelvis namn som de flesta kände igen redan innan.

Festen – timme för timme

16.30 Prisceremoni i Konserthuset. Därefter bussas gästerna till Stadshuset på Kungsholmen.

18.30 Dags att leta upp sin sittplats i Blå Hallen

19.11 Fanfar och konungens skål

19.25 Förrätten, fisk eller skaldjur, kommer nerför trappan på parad

20.11 Huvudrätt, alltid kött

21.10 Dessert

22.10 Pristagarnas tal

22.30 Bordet bryts, dags för dans

02.00 Efterfest för dem som orkar, normalt på Handelshögskolan.