Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Tiderna kommer att bli bättre”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-09

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin chattade med läsarna

Regeringen tänker inte höja a-kassan.

Istället lägger man fokus på att få fler i jobb.

Det var arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins besked när han chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Senast ministern själv sökte ett jobb var på gymnasiet - det fick han inte.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Olle säger: HUR agerar ni för att minska effekterna av krisen? Det känns som att regeringen står handfallen! Själv är jag varslad och riskerar bli uppsagd.
Sven Otto Littorin säger: Hej. Först och främst är det naturligtvis viktigt att du och alla andra som blivit varslade får så tydliga besked som möjligt. Det finns ingen brist på resurser eller engagemang utan brist på kunder och krediter. Sverige har nu Europas mest expansiva budget, med kraftfulla investeringar i forskning, utveckling, utbildning och infrastruktur. Arbetsförmedlingen har gott om resurser för att hjälpa varje enskild person som nu riskerar jobbet.
arbetslös säger: När man söker arbete så förstår jag att företag först och främst väljer att anställa en person som kommer från ett företag och tjänst istället för att ta en arbetslös. detta medför att det inte slussas in folk som är arbetslösa. Hur ser du på det? och hur kan man göra systemet bättre??. företag ser negativt på en som är arbetslös och tror att något är fel. Det måste finnas sätt som kan få företag att våga anställa en arbetslös. Ge företag ett extra bidrag mm annars får vi väl aldrig ner arbetslösheten.
Sven Otto Littorin säger: Hej! Vi måste göra både och. Det handlar dels om att se till att de som nu blir arbetslösa så snabbt som möjligt får ett nytt jobb att gå till, men det handlar också om att fortsätta arbetet med att sänka trösklar in på arbetsmarknaden för dem som långt bort. Därför sänker vi arbetsgivaravgifterna, halverar kostnaderna för att anställa ungdomar, utökar nystartsjobben och mycket annat.
tjabba säger: Varför höjer ni inte a-kassan tillfälligt så man kan överleva, går ju inte att få tag ett jobb som det ser ut nu.
Sven Otto Littorin säger: Hej! 70 procent av löntagarna har 80 procent av den tidigare lönen i ersättning. Vi behöver nu göra allt vi kan för att se till att hjälpa de som blir arbetslösa tillbaka i arbete. Därför satsar vi hellre på sådana insatser som leder till arbete så fort som möjligt.
Jimmy säger: Hur blir det nu för alla som redan hade svårt att få arbete i högkonjunkturen? Ge upp och söka bidrag? Är synsvag och har försökt hitta jobb i 2 år...
Sven Otto Littorin säger: Hej! Du pekar på något otroligt viktigt. Tidigare har det varit många som upplevt både en och annan högkonjunktur passera revy utan att komma in. Här har nystartsjobben varit bra - över 17 000 personer har fått jobb efter att ha varit arbetslösa i mer än ett år. Nu fördubblar vi nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för personer som är i liknande situation som du.
Maria A säger: Vi har något som kallas för Allmänn Löneavgift i Arbetsgivaravgifterna på 7,9%. Detta är ingen avgift utan en skatt. Varför ligger denna skatt bland de sociala avgifterna som ett "straff" för oss som har anställda? Om ni sänker arbetsgivaravgiften med 7,9% så har fler råd att behålla sina anställda. Hur resonerar ni?
Sven Otto Littorin säger: Hej Maria. Ingen av delarna i arbetsgivaravgiften är specifikt öronmärkt. Alla arbetsgivaravgifter tas in i statsbudgeten och finansierar sådant som riksdag och regering beslutar om: pensioner, sjukvård, försvar och t ex insatser hos arbetsförmedlingen. Jag skulle gärna se lägre arbetsgivaravgifter överlag, men det måste vägas mot andra viktiga beslut och göras så att det leder till fler jobb.
kulan säger: Kommer ni att satsa något på landsbygden, där jobben försvinner?
Sven Otto Littorin säger: Hej Kulan, varsel och arbetslöshet drabbar olika delar av landet olika. Värst drabbade är de gamla bruksorterna som har "tunn" arbetsmarknad, dvs man är starkt beroende av ett fåtal arbetsgivare. Sedan förra året är arbetsförmedlingen EN myndighet med ETT mål: att förmedla arbete. Det gör att de har betydligt större flexibilitet att styra resurser dit de behövs bäst.
hanna säger: Hej. Undrar när du senast var arbetssökande?
Sven Otto Littorin säger: Hej Hanna. Jag har haft tur och fått erbjudanden under gång. Sist jag faktiskt sökte ett jobb var ett sommarjobb på Enköpingsposten under gymnasiet. Jag fick det inte...
Nyexad Ingenjör säger: Vad gör ni i alliansregeringen för att hjälpa nyutexaminerade studenter att komma ut i arbetslivet och skaffa sig den "fleråriga arbetslivserfarenheten" företagen kräver och som vi omöjligen kan skaffa oss när vi ständigt nekas anställning pga att vi saknar "några års arbetslivserfarenhet"?Att studera på studiemedel anser jag har blivit en större och farligare skuldfälla en SMS-lånen! Kostar man på sig att läsa en utbildning på högskolan gör man det med förhoppningen att investeringen skall betala sig i form av ett jobb efter att man är klar med sin examen, vilket det dessvärre sällan gör.
Sven Otto Littorin säger: Hej nyexad. Vi har bl a halverat arbetsgivaravgifterna för unga. Det gör det billigare att anställa och ha anställda som har liten arbetslivserfarenhet. När vi tog över efter sossarna var 100 000 ungdomar utanför - vi hade den tredje värsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Sossarna vill tydligen tillbaka till det läget eftersom man föreslår fördubblade kostnader för att anställa ungdomar. Det är för mig en gåta.
ove säger: Du säger att ni satsar på insatser för att komma tillbaka till arbete istället för att höja a-kassan. Många får under den tiden stora problem med ekonomi och kanske få gå från både hus och hem....vore det inte ide att höja a-kassan iaf de första 3 månaderna så man får en ärlig chans?
Sven Otto Littorin säger: Hej Ove. 70 procent av löntagarna har 80 procent i ersättning enligt uppgifter från Riksdagens utredningstjänst. Därför är det viktigaste vi kan göra nu att kraftigt öka insatserna för matchning och coaching, så att vi till att börja med kan fylla de nästan 60 000 lediga jobb som fanns på arbetsförmedlingen i november.
Helene Carlsson säger: Hur kan och ska ni hjälpa oss ädlre som nu inte blir attraktiva på arbetsplatserna ?
Sven Otto Littorin säger: Hej Helene. Det är oftast så att den som är äldre står bra till i turordningskretsarna i LAS. För den som är äldre och blivit arbetslös kan man få nystartsjobb dubbelt så länge som du varit arbetslös (se www.nystartsjobb.se). Och om man vill vara kvar i arbetslivet efter 65 får man dubbelt jobbavdrag och inga socialavgifter.
nyfiken ungdom säger: Hur tror du att denna kris kommer påverka jobbmöjligheterna om 4-5 år?
Sven Otto Littorin säger: Hej! Det är jättesvårt att göra prognoser just nu, men det kommer en vändning. Efter en lågkonjunktur kommer tiderna att bli bättre. För att förbereda sig för det är det viktigt med utbildning. Det lönar sig alltid. Det är också bra att vara beredd att ta ett jobb, även om det inte är exakt vad man tänkt sig eller inte betalar vad man hoppats på - det är bättre med lite arbetslivserfarenhet än ingen alls. Vi kommer fortsätta jobba intensivt för att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

aftonbladet.se