Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

104 bankrån – bara i år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-08

”Det är definitivt väldigt illa”

Bilden är från ett bankrån i Ockelbo i februari. Hittills i år har 104 bankrån genomförts.

Inte sedan tidigt 90-tal har så många bankrån begåtts som 2008 – och de fortsätter att öka.

Även antalet värdetransportrån ökar och handeln är hårt utsatt.

– Det är definitivt väldigt illa, säger Swedbankkoncernens säkerhetsansvarige Bertil Ellvén.

Det är bara tre månader sedan Swedbanks kontor i småländska Lenhovda rånades senast. Den gången chockades personalen svårt när två rånare kraschade en bil rakt in i banklokalen och snodde åt sig en större summa pengar. Innan de flydde från platsen satte de bilen i brand.

Kort efter rånet greps de bägge misstänkta gärningsmännen på flykt i Finland. Senare den här veckan ska rättegången mot dem starta.

I dag rånades banken i Lenhovda – igen.

Bertil Ellvén är förståeligt bekymrad.

Inte sämre säkerhet

– Det är definitiv väldigt illa. Men de upprepade rånen beror inte på att just det här kontoret skulle ha sämre säkerhet än andra kontor. Vi har satsat väldigt mycket på att förstärka säkerheten både där och på andra ställen.

– Men sanningen är att vi inte klarar själva att stoppa rånen, utan vi måste även ha hjälp av samhället.

Så sent som den 26:e november genomförde svenska banker och värdetransportörer en gemensam uppvaktning hos justitieminister Beatrice Ask. Delegationen krävde att samhället ska se allvarligare på rån och förberedelser till rån. Och att samhället ska vidta fler och kraftigare åtgärder för att minska antalet potentiella rånare.

Tonåringar

– Många rånare är ungdomar, unga kriminella som borde ha tagits om hand för länge sedan. Vi ser att många av de som rånar i dag är tonåringar, som för tio-femton år sedan sysslade med snatterier och småstölder. I dag tycker många av dessa att det häftigaste och tuffaste man kan göra är att råna en bank.

– Kriminella gör en snabbare ”karriär” i dag än förr, säger Ellvén.

Samtidigt minskar storleken på rånbytena. Det är inte ovanligt att värdetransportväskor hittas oöppnade.

– Och då kan man undra vad vitsen med rånet var, säger Ellvén. För en del handlar det om att skapa sig ett rykte. En ung rånare i södra Sverige sa att han rånade för att bli ”kändis”. De förstår heller inte hur illa man gör människor som rånas, även om man inte skadar någon fysiskt.

Mindre än hälften klaras upp

Hittills i år har det skett 104 rån. Så illa har det inte sett ut på sexton år.

– När jag tittade på statistiken i förra veckan var mindre än 50 procent av rånen uppklarade, det vill säga att man hade fått tag på gärningsmannen. I storstadsområden är andelen uppklarade rån ännu lägre.

Vilken betydelse har det att antalet polisstationer minskat?

– Det har faktiskt ingen som helst betydelse i rånsammanhang, som jag ser det. Det har skett rån i banker där den lokala polisstationen legat i samma hus.

– Rånarna vet att närpolisen inte har den utbildning eller utrustning som krävs för att stoppa väpnade rån. Och tittar man på kartan så ser vi att det är väldigt mycket rån i förhållandevis polistäta storstäder. Då är det desto viktigare att polisen är ute och rör sig. Vi vill se fler rullande poliser som kan dyka upp var som helst, iaktta personer och bilar och genomföra kontroller.