Aftonbladet

Dagens namn: Uno

”Ta rattfyllerister kommer i andra hand”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-02

Ny rapport: Polisen prioriterar statistiken före säkerheten när nykterhetskontroller görs

Polisen gör fler nykerhetskontroller än någonsin.

Ändå minskar andelen rattfyllerister som åker fast.

Orsak: Polisen prioriterar statistiken före säkerheten.

– För att nå upp till målet brukar vi ställa upp oss en timme när folk är på väg hem från jobbet och vi inte riskerar att fånga några rattfyllerister, säger en polisman i en nygjord studie.

Var fjärde dödsolycka i trafiken orsakas av alkohol, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF. För två år sedan dog 125 människor på grund av rattfylleri.

Polisens arbete ska få ner statistiken. Bland annat genom slumpmässiga kontroller och på tider och platser där rattonyktra kan tänkas dyka upp. I verkligheten är det precis tvärtom, visar en studie gjord av bland annat polisforskaren Stefan Holgersson.

I själva verket genomförs de flesta utandningsprover på vardagar mellan klockan 09 - 12. Då är chansen att upptäcka rattfyllerister som minst. Det är meningen. Så här säger ett yttre befäl som intervjuats i rapporten:

”Antal blås är det viktiga”

– Vi ställer oss på platser där vi har störst möjlighet att få många blås. Antal blås är det viktiga. Om vi får en rattfyllerist så är det bra, men det kommer i andra hand. Dessutom så påverkar det antal blås negativt.

Antal ”blås”. Det är det som räknas. Förra året gjordes 2,5 miljoner utandningsprov. Men andelen som åker fast har minskat med över 40 procent. Det spelar ingen roll. Närpolis till ett yttre befäl, enligt rapporten:

– Nu får ni skärpa till Er!!! Enligt statistiken ligger Ni efter med blås och o-bot56 (en ordningsbot).

Men målet för polisens nykterhetskontroller är inte bara att ta fast rattfyllerister. Kontrollerna ska också ha en avskräckande effekt. Men inte heller det fungerar i dag, säger polisen och forskaren Stefan Holgersson.

– När det gäller att avskräcka så är polisens sätt väldigt dåligt, eftersom fokus ligger på samma tidpunkter och samma platser. Om kontrollerna ska vara effektiva måste de ske slumpmässigt, säger han till aftonbladet.se.

Testerna är inte slumpvisa

Och för att bättra på statistiken ytterligare händer det, enligt Holgersson, att polisen själva blåser i sina alkometrar eller låter bilförare blåsa två gånger med motivet att ”det inte tog första gången”.

Vem bär ansvaret för att det ser ut så här?

Ansvaret ligger på högsta ledningen. Men det handlar också om hur budskapet bryts ner i organisationen. Om polismän fuskar och blåser själva så ligger ansvaret på dem. Men ytterst är det en ledningsfråga.

Vad bör göras?

– Att administrera en rattfyllerist tar lång tid. Ett sätt att komma runt det är att använda rätt teknik så att man kan göra mycket av arbetet på plats med till exempel mobila bevisinstrument. Sedan måste fokuseringen på kvantitativa mål upphöra, andra saker måste vägas in. Polisen måste också bli bättre på att ta till sig av utvärderingar och av den forskning som finns, säger Stefan Holgersson.

Aftonbladets
bloggar
”Undviker att ta
rattfulla”