Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ukrainskt fartyg släpps

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-30

Överenskommelse om lösesumma har ingåtts

Pirater i Somalia uppgav på söndagen att de inom några dagar kommer att släppa det fartyg från Ukraina, lastat med bland annat stridsvagnar, som kapades för drygt två månader sedan, efter att en överenskommelse om lösesumma ingåtts.

– Det är bara en fråga om tid och teknikaliteter innan fartyget återfår sin frihet, sade Sugule Ali, talesperson för den grupp som håller M/S Faina, till AFP på telefon från fartyget.

Senare på söndagen bekräftades beskedet även av Östafrikas sjömäns assistansprogram.

– De har nått en överenskommelse men diskuterar fortfarande detaljerna kring hur skepp, last och besättning ska överlämnas. De talar också om hur pengarna ska levereras, säger Andrew Mwangura på Östafrikas sjömäns assistansprogram.

Betalar 24 miljoner

Enligt AFP betalar fartygets ägare motsvarande 24 miljoner kronor för att få tillbaka sitt skepp. En ansenlig summa, men långt under piraternas ursprungliga krav på nästan 300 miljoner kronor.

Kapningen av MV Faina var kontroversiell eftersom fartyget var lastat med granater, ammunition, 33 stridsvagnar och massor av annat militär materiel.

Flera källor uppger också att lasten i själva verket var på väg till södra Sudan, och inte till den kenyanska armén som Kenya påstår. Det skulle i så fall vara ett sätt att komma undan ett vapenembargo tänkt att hejda inbördeskrig i Sudan.

Över tio fartyg kapade

Piratverksamheten i vattnen utanför Afrikas horn har exploderat den senaste tiden. Flera hundra besättningsmän hålls för tillfället som gisslan på över tio kapade fartyg.

Laglösheten till havs möjliggörs av den kaotiska situationen på det somaliska fastlandet. Somalia har inte haft en fungerande regering sedan 1991 då landets styre störtades av krigsherrar.

De militanta islamisterna som kontrollerar Somalias södra delar tar avstånd från piratverksamheten, som de säger strider mot Koranen. Men det finns bedömare som menar att vissa islamistgrupper i själva verket tjänar på verksamheten.

TT