Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vartannat företag övervakar de anställda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-22

Din chef kan läsa din e-post och se vilka hemsidor du besöker.

I alla fall om han eller hon använder ett spionprogram.

Varannan arbetsgivare kontrollerar de anställdas internetanvändning enligt en undersökning från Datainspektionen.

Varje dag övervakas tiotusentals, förmodligen betydligt fler, svenskar i hemlighet. Många arbetsgivare har full koll på vad deras anställda gör på Internet via särskilda spionprogram. Det visar en granskning gjord av Tv4Nyheterna.

Kontrollerar utan samtycke

Datainspektionen står bakom undersökningen som visar hur utbredd övervakningen är på landets företag och myndigheter. Bland 103 arbetsgivare svarar nästan hälften, 44 stycken, att de utför någon form av kontroll av de anställdas internetanvändning.

Av dem uppgav 19 att de även kontrollerar e-post. Majoriteten, 23 arbetsgivare, gör detta utan att informera de anställda.

"Får reda på allt"

Ett av spionprogrammen heter Spector och installeras på ungefär 30 sekunder i vilken dator som helst.

– Man känner sig som osynlige mannen som står bredvid en annan person som håller på med datorn, eftersom man får ju reda på i princip allt, säger Deniz Özen, vd för företaget Eurodex som säljer programmet i Sverige, till Tv4.

Övervakningen svårupptäckt

Med hjälp av programmet kan man ha koll på varje knapptryckning, läsa e-post och chattdiskussioner samt se vilka hemsidor personerna besöker. Risken att den som övervakas upptäcker detta är minimal enligt Eurodex.

– Programmet har tredubbla skydd. Dels är det osynligt, sedan har jag en tangentbordskombination och på det har jag sedan ett lösenord. Så det är till och med säkrare än ett bankomatkort, säger Deniz Özen.

Endast tillåtet vid misstanke

Enligt Datainspektionen får övervakning endast ske om arbetsgivaren kan hänvisa till en särskild anledning.

– Man får inte använda övervakningsverktyg som ett spaningsverktyg mot sitt företag, att övervaka samtliga anställda och ta del av e-postmeddelanden och väldigt privata saker. Det måste finnas en konkret misstanke, och det ska vara en misstanke om något mer allvarligt, säger Oskar Öhrström vid Datainspektionen till Tv4.

Även facket är kritisk till den utbredda övervakningen av arbetstagarna. Till Tv4Nyheterna säger Dan Holke, vid LO/TCO, att kontrollen visar på en väldigt stor misstro mot personalen. Görs det i smyg anser han att det är synnerligen oetiskt och omoraliskt.