Piraternas rov: 1,2 miljarder kr
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21
Nu kräver Kenyas utrikesminister ett slut – att rederierna slutar förhandla
Närmare 100 kapningar och 1,2 miljarder i inkrävda lösensummor – bara i år.
Piraterna som härjar utanför Somalia driver en lönsam verksamhet och sprider skräck bland världens redare.
Samtidigt – använder de en del av lösensummorna till att sprida välstånd i det sargade Somalia.
Nyheterna om kapade fartyg utanför Somalias kust har duggat tätt senaste veckorna. Men problemen har funnits länge, och de ökar. Bara i år har närmare 100 fartyg attackerats, och försöken har lyckats i 36 fall. 16 av dessa fartyg är fortfarande kapade.
Avskräcks inte
En förklaring till piraternas framgångar är att de inte avskräcks av omvärldens motreaktioner. Attackerna fortsätter, trots att flera länder skickat sina flottor till Adenviken, en viktig region som länkar Indiska oceanen med Suezkanalen och Medelhavet.
NATO har fyra krigsfartyg som ska förhindra attacker i området, USA bidrar med ytterligare fem. Länder som Danmark, Ryssland, Malaysia och Indien hjälper också till med sina fregatter.
Ökad aktivitet
Men i takt med den ökade militära närvaron i området, ökar alltså även piratattackerna. Bara mellan 11 till 16 november anfölls elva fartyg.
Enligt The International Maritime Bureau, en brottsbekämpande enhet vid den internationella handelskammaren, lyckades piraterna kapa tre av fartygen samtidigt som de tände eld på ytterligare fyra.
Största någonsin
I samband med detta skedde den största kapningen någonsin då piraterna tog befälet över oljetankern Sirius Star, som har en last med olja värd över 100 miljoner dollar.
Fartygets ägare måste betala 200 miljoner kronor inom tio dagar för att återfå den dyrbara lasten.
I väntan på lösensumman har piraterna fört Sirius Star till hamnstaden och piratnästet Haradhere, där fartyget bevakas av tungt beväpnade män.
"Sluta förhandla"
Kenyas utrikesminister Moses Wetangula kräver nu att rederierna slutar förhandla med piraterna.
– Vi har underrättats om att lösensummor för 150 miljoner dollar hittills har betalats ut till dessa förbrytare. Det är därför de blir allt djärvare, säger han till nyhetsbyrån AP.
Piraterna i Somalia är välorganiserade. De har stöd av korrumperade regeringsmedlemmar och även hos en del av befolkningen eftersom de satsar en del av bytet från attackerna till att bygga upp skolor och vägar i landet.
Motar ut fartygen
Attackerna går ut på att mota ut fartygen till havs där de klättrar ombord med hjälp av krokar på långa linor. Oftast är piraterna beväpnade med automatvapen eller granatgevär.
Årligen passerar 20 000 fartyg den farliga regionen för att frakta gods genom Suezkanalen, som är den kortaste sträckan mellan Europa och Asien. Men nu överväger flera företag att i stället sända fartygen runt Godahoppsudden. Resan förlängs därmed med drygt två veckor och ökar rederiernas kostnader med cirka 20 000 till 30 000 dollar per dag.