”Vi borde rösta om saken”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-20

Aftonbladet.se:s läsare vill folkomrösta om Lissabonfördraget

EU ska syssla med brottsbekämpning och fredsfrågor, mindre med försvar och jobb.

Det tycker aftonbladet.se:s läsare som också gärna vill se en folkomröstning om den nya grundlagen, Lissabonfördraget.

Så blir det inte.

I dag röstar med största sannolikhet riksdagen ja till fördraget.

En av de största förändringarna om den nya grundlagen, Lissabonfördraget, blir verklighet är att EU får mer makt i frågor som rör gränsöverskridanden brottslighet som människohandel och terrorism.

I de frågorna kommer medlemsländerna att förlora sitt veto. Majoritetens vilja blir lag.

Och där har EU stöd av aftonbladet.se:s läsare. På frågan ”Vad tycker du EU ska syssla med?” hamnar brottslighet/terrorism i topp och stöds av drygt 65 procent av läsarna. Tvåa hamnar fredsfrågorna och på tredjeplats miljö och djurskydd.

Däremot är läsarna skeptiska till EU som en försvarsorganisation. Bara drygt 31 procent anser att försvaret är en EU-fråga. EU tycker tvärtom.

Borde folkomrösta

I Lissabonfördraget står det att EU ska verka för ”den gradvisa utformningen av en gemensam försvarpolitik som kan leda till ett gemensamt försvar.” Fast det låter kanske mer än vad det är. I utrikes- och säkerhetsfrågor kommer det även i fortsättningen krävas att alla medlemmarna är med på tåget för att beslut ska kunna tas.

Många läsare tycker att den nya grundlagen är en så viktig fråga att vi i Sverige borde folkomrösta.

”Jag känner rädsla för att Europa kommer att bli en gemensam stat för länder som är med i EU. Tycker det är skrämmande att vi ska bli styrda från Bryssel. Denna överstatlighet fruktar jag för, besluten i EU är ofta korkade och tokiga. Snälla, låt oss slippa Lissabonfördraget. Det känns som ett hån mot befolkningen att vi inte får rösta i en så viktig fråga”, skriver en läsare.

”Vi borde rösta om saken. Vid valet 2006 så var det ju bara jobben som stog på agendan. Tror inte den rikstag vi har idag representerar folkets vilja i denna fråga”, skriver en annan.

Men alla håller inte med.

Röstar troligen ja

”Snarare så är den här frågan för viktig för att man ska ha folkomröstning. Det finns en stor naivitet, framför allt från vänsterkanten, på folkomröstning som ett perfekt demokratiskt redskap. Politikerna har avsatt arbetstid och lön för att sätta sig in i komplicerade frågor och besluta om dem”, menar en läsare.

EU-minister Cecilia Malmström håller med och svarade så här på frågan om folkomröstning när hon chattade med aftonbladet.se:s läsare:

”I Sverige brukar vi inte folkomrösta om internationella fördrag, därför är det rimligt att riksdagen får rösta även om detta.”

Och så blir det. I dag kommer troligen en majoritet av riksdagsledamöterna att säga ”ja” till Lissabonfördraget. Visserligen säger miljöpartiet och vänsterpartiet nej, liksom enstaka ledamöter från andra partier. Men ingen tror att antalet nejsägare räcker för att fälla förslaget.