Fick ersättning för 50 000 döda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-16

Skandalen kan ha kostat den italienska staten 14 miljoner euro

Läkare på Sicilien har krävt ersättning för 50 000 döda patienter. Skandalen har kostat staten 14 miljoner euro – en summa som kan stiga när polisen fortsätter att utreda skandalen.

En del av patienterna hade varit döda i över 20 år.

Läkare på Sicilien får varje år 38 euro per inskriven patient från den italienska staten. Nu visar en utredning, av den italienska motsvarigheten till ekobrottsmyndigheten, att ett flertal läkare på den italienska ön fortsatt att få ersättningen även när patienterna avlidit. Enligt utredningen ska 50 000 av patienterna varit döda, skriver lokala tidningar enligt BBC.com.

En del av patienterna hade varit döda i mer än 20 år utan att någon hade avslöjat fusket med ersättningen.

Bedrägeriskandalen beräknas ha kostat den italienska staten 14 miljoner euro men summan kan stiga eftersom polisen nu fortsätter utredningen, skriver BBC.com

Åklagarmyndigheten ska nu avgöra om man kan åtala läkarna för bedrägeri.

Oklart vem som bär ansvar

Men enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa är det är oklart vem som bär ansvar att rapportera till staten när någon avlidit eftersom reglerna är mycket otydliga.

Det går inte säkert att fastställa om det är den enskilda doktorn, de lokala myndigheterna eller den italienska motsvarigheten till våra landsting som ska rapportera när någon avlider.

— Det är en av de stora bristerna i vårt system, sade den Massimo Russo, en tjänsteman inom det regionala hälsoorganisationen, enligt BBC.

Enligt Russo verkar många av fallen vara på gränsen till avsiktliga bedrägerier men han tycker samtidigt att det är ett resultat av en dålig organisation.

— En del av doktorerna kan ha varit omedvetna om att en patient har dött om det inte rapporterats till dem, sade Russo, enligt BBC.

Enligt honom är många lokalamyndigheter väldigt långsamma när de ska informera relevanta serviceinrättningar om att en person avlidit.

Russo tillade att det var upp till åklagarmyndigheterna att avgöra om det handlade om avsiktliga bedrägerier.