Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ödesdag för gurkan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-11

På onsdag kan gurkan få vara sned igen

EU kanske släpper greppet om hur gurkorna ska se ut.

På onsdag röstar förvaltningskommittén om att dra ner på antalet produkter som berörs av EU:s tvingande normer.

Reglerna om gurkornas eventuella krokiga former har vållat en del munterhet genom åren. För att kunna hamna i högsta kvalitetsgruppen – klass extra – ska gurkan bland annat vara i stort sett rak.

– Men det är lite olyckligt om man bara pratar om att gurkan är rak eller inte. Det handlar även om kvaliteten på gurkan i övrigt, förklarar Kristina Mattsson, handläggare på Jordbruksverket.

Gurka som en grisknorr

Något förbud mot att sälja exempelvis krokiga gurkor har heller aldrig funnits.

– Man får sälja gurkor som ser ut som grisknorrar om man vill.

Vad det handlar om är kvalitetsklassificeringen. Frukter och grönsaker delas in i olika klasser – klass extra, klass I och klass II. När det gäller gurkornas klass extra ska en sådan vara välformad, praktiskt taget rak och minst 30 centimeter lång.

Även om gurkan med flera grönsaker och frukter tas bort från EU:s kontroll innebär det inte att normerna försvinner. Redan vid förra sekelskiftet infördes de av producenter i USA och 1949 skapade FN en standardisering. FN:s normer är frivilliga men EU har valt att göra dem obligatoriska.

I dag finns 34 olika frukt- och grönsaksprodukter i denna obligatoriska grupp hos EU. Förslaget, som Sverige stödjer, är nu att det räcker med tio. Och där finns exempelvis inte gurkor eller morötter med.

Viktigt med normer

Men de tio som föreslås bli kvar utgör ändå cirka 75 procent av volymen.

– Och det är viktigt att hålla isär kontroll och normer. Även om EU väljer att bara kontrollera tio grupper så kan naturligtvis handeln fortsätta att använda normerna frivilligt. Normer är betydelsefulla så att säljare och köpare är överens om vad man handlar med.

Förvaltningskommitténs möte i Bryssel på onsdag, där Jordbruksverket är Sveriges representant, fattar inte det slutgiltiga beslutet. Även kommissionen ska ha en omröstning, i december.

Sned eller rak? Nu ska EU prata gurkor –
igen

TT