Moderaternas väljarstöd ökar
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-18
Största raset för s på över tre år
Socialdemokraterna förlorar väljarstöd och moderaterna knappar in. Raset för s är det största under en enskild månad på över tre år.
Enligt statsvetaren Mikael Giljam har s tagit stryk av uppmärksamheten i medierna.
Enligt en opinionsmätning från Synovate som publiceras i Dagens Nyheter skulle 24 procent av de tillfrågade rösta på moderaterna om det vore riksdagsval i dag, en ökning med 2,4 procentenheter från förra månaden.
För socialdemokraterna har stödet i stället minskat med 3,2 procentenheter och partiet får stöd av 42,5 procent av de tillfrågade. Inte sedan augusti 2007 har s haft så lågt väljarstöd, men skillnaden mellan de båda blocken är fortfarande stor. Alliansen stöds av 41,3 procent av väljarna i mätningen medan socialdemokraterna tillsammans med mp och v stöds av 54 procent.
Finanskris och budget
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att förklaringen till moderaternas uppgång är den uppmärksamhet regeringen har fått på sista tiden, bland annat i och med finanskrisen och att budgeten presenterades.
TT: Tyder det på att folk är nöjda med budgeten och vad regeringen gör?
– Så behöver det inte nödvändigtvis vara, men det är så uppenbart att när man är i opposition föreslår man saker som inte kan realiseras medan en regering realiserar det de föreslår snart efteråt, säger Marita Ulvskog.
Men statsvetaren Mikael Giljam, vid Göteborgs universitet, tror snarare att nedgången beror på att socialdemokraterna själva fått mycket uppmärksamhet.
Inga lagar
– Det finns inga lagar om att ökad uppmärksamhet från till exempel en finanskris leder till att det går bättre för regeringen. Jag tror att förklaringen kan ligga i medierapporteringen. Den senaste tiden har socialdemokraterna fått mer uppmärksamhet än oppositionen brukar få mellan valen, bland annat på grund av finanskrisen. Då ser folk att de är inga världsmästare de heller, säger han till TT.
Hans kollega Henrik Oscarsson, också vid Göteborgs universitet, menar att det inte går att dra några slutsatser från en enda undersökning. Socialdemokraternas nedgång är heller inte statistiskt säkerställd.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tror att siffrorna är ett tecken på att regeringen får gott betyg för sin hantering av bland annat finanskrisen.
– Regeringsfrågan har också blivit aktuell i och med Mona Sahlins misslyckade försök att skapa ett regeringsalternativ. Då får vi en diskussion om framtiden och det tror jag gynnar oss.
Karin Thurfjell/TT