Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Prostituerade hölls fast med vodoo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

35-årig kvinna i Göteborg åtalad för grovt koppleri

De fyra nigerianska kvinnorna såldes till sexhandeln i Europa och hölls i schack med vodooriter.

I Göteborg hamnade de i klorna på en 35-årig kvinna som organiserade sexhandeln på gator och klubbar.

På fredagen åtalades den 35-åriga kvinnan för grovt koppleri vid Göteborgs tingsrätt. Enligt åtalet kom kvinnorna till Göteborg under våren. I maj observerades de i det centrala prostitutionsstråket Rosenlund av polisen.

Kvinnorna har sålt sex i Europa i mellan sju och tio år, enligt Mats Paulsson vid polisens traffickinggrupp i Göteborg. De såldes av föräldrarna i Nigeria och har tvingats till fullständig lojalitet genom vodooriter i hembyarna.

Först kom de till Italien för att sedan rekryterats till Göteborg. Väl där fick de betala upp till 3 000 euro, motsvarande drygt 30 000 kronor, till den nu åtalade 35-åringen för att tas emot och få hjälp med bostad.

Grovt koppleri

Även den 35-åriga kvinnan, som greps i september, kommer från Nigeria och har länge försörjt sig som prostituerad. Sexhandeln hon ska ha skött har enligt åtalet varit del i en organiserad brottslighet med drag av människohandel.

– Den åtalade kvinnan är en länk i den här verksamheten och hon kommer in i ett senare skede. Hon är själv ett offer för människohandel och hon tar tagit hit kvinnor som varit det men kanske inte är det nu längre, säger Mats Paulsson till TT.

Därför åtalas hon inte för människohandel utan grovt koppleri, ett lindrigare brott.

– Ur hennes perspektiv har hon hjälpt kvinnorna. Inslagen av tvång, hot och misshandel har inte varit så starkt att man kan tala om människohandel.

Vodoo med mensblod

Handeln med prostituerade kvinnor från just Nigeria har tilltagit under senare år. Det är inte ovanligt att föräldrar säljer sina flickor till en så kallad sponsor som slussar dem vidare till främst Italien. Flickorna får skriva på ett skuldbrev till sponsorn och avkrävs lojalitet genom voodooriter.

Enligt polisens förundersökning är det vanligt att naglar eller mensblod från flickorna används i riterna. Dels blir sexhandeln sanktionerad av lokalsamhället, dels blir flickan andligt bunden till sponsorn tills skulden betalats av.

De fyra kvinnorna har nu lämnat Sverige och har varken förhörts eller velat delta i rättegången.

– De har inte haft något intresse av att vittna, säger Mats Paulsson.

Bevisläget anses ändå stabilt efter polisens omfattande spaning och telefonavlyssning.

Den åtalade nekar inte till att ha hjälpt kvinnorna att sälja sex i Göteborg. I förhör har hon sagt att hon tog sig an kvinnorna för att konkurrera ut en man som ska ha organiserat sexhandel i Göteborg.

Fakta: Trafficking från Nigeria till Europa

Kvinnorna och flickorna rekryteras från Edo State i södra Nigeria.

Oftast hamnar de i Italien till en början. Omkring 10 000 nigerianska kvinnor finns på den italienska prostitutionsmarknaden.

De tvingas sluta en rituell pakt och ett ekonomiskt avtal med människohandlaren, som kallas för sponsor.

Skulden till sponsorn kan ligga på mellan 40 000 och 100 000 euro.

Ofta säljs flickorna av sina föräldrar som också skriver under låneförbindelsen. Om flickorna inte betalar av skulden kan både de och familjen hemma i Nigeria råka illa ut.

I pakten som sluts med sponsorn fogar flickan en del av sin kropp, till exempel en nagel eller mensblod, till ett föremål som läggs på ett altare. Flickan anses andligt förbunden med sponsorn tills hon betalat skulden.

Källa: Tingsrätten i Göteborg och Mats Paulsson, polisen i Göteborg (TT)

Fakta: Det här är voodoo

Voodoo är en folkreligion som härstammar från Afrika och praktiseras på Haiti i Västindien. Den fördes dit med slavar.

I voodoo dyrkas andliga krafter, så kallade loa, som manifesterar det gudomliga och kan ta människor i besittning som medier under gudstjänster och riter.

Ordet voodoo kommer från ordet för ande hos fon-folket i Benin i Västafrika.

Religionen är löst organiserad kring olika andar. Man utgår från att människa, gud och natur ingår i ett och samma andliga kosmos.

Voodoodockor har aldrig ingått i voodooreligionen. Däremot finns de som kommersiellt fenomen på Haiti och i New Orleans i USA.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Magnus Pettersson/TT

ANNONS