Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så här var sista ronden mellan rött och blått

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Aftonbladet.se:s Johanna Melén rapporterade direkt från duellen mellan Sahlin och Reinfeldt

Nu avgörs matchen.

Enligt läsarna ligger Sahlin under med 0-3.

Aftonbladet.se:s Johanna Melén rapporterar från veckans sista duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin - live.

15.45 Mona Sahlin har kommit. Nu anländer Fredrik Reinfeldt med ett större sällskap pressmänniskor och säpovakter. Utanför studion i en ekande lokal i radiohuset är kaffe och bullar framdukat. Vi i pressen får lyssna till debatten genom en traditionell gammal bergsprängare.

15.57 Inne vid studion är vaniljbullar och Zingo uppdukat. Reinfeldt nöjer sig med en Loka. Han och Mona säger att de trots den långa debattveckan inte är utlessa på varandra. Det är roligt att diskutera politik.

16.00 Signaturen till "Studio Ett" drar i gång. Progamledare och utfrågare: Monika Saarinen. Saarinen undrar över migrationsminister Billströms vilja att göra invandring och integration till valfråga. Varför?

Reinfeldt säger att det är för att visa att invandring är viktigt och berikande för landet. Men allt har inte varit bra. Med allianspolitiken är det jobblinjen som ska gälla, även för invandrare.

Mona Sahlin om migrationspolitiken. Hon håller med Reinfeldt om att Sverige tjänat på en generös flyktingpolitik. Men visst behövs det ordning och reda på arbetsmarknaden också. Det krävs också hårdare tag mot de arbetsgivare som "missutnyttjar" flyktingar. Hon sågar regeringens förslag om hårdare anhöriginvandring. Det är omänskligt. Men hon är också självkritisk. Allt är inte bra, för det måste också s ta ansvar.

16.05 Reinfeldt förklarar tankarna om att jobb och bostad krävs för att få ta hit en anhörig. Kravet behövs för att inte en stor grupp ska bli beroende av bidrag. Enligt Sahlin sänder det signaler om att det bara är individen, inte samhället, som har ansvar.

– Det här är ett exempel på att skuldbelägga flyktingar, säger Sahlin.

– Välkommen till verkligheten, Fredrik Reinfeldt, säger Sahlin angående m-ledarens ord "kommunarrest" som beskrivning på sossarnas politik.

Det är ingen kommunarrest, säger Sahlin. Istället handlar det om att inte bara vissa kommuner, som Södertälje, ska ta emot asylsökande. Rika kommuner som Täby och Danderyd bör också hjälpa till.

Reinfeldt menar att Sahlin driver en politik för att göra kommunalråden glada. Nej, regeringen vill lita till den enskilda människan och hans eller hennes egen drivkraft att flytta ditt jobb och bostad finns.

16.09 Våra läsare har efterfrågat diskussionen kring invandringspolitiken denna debattvecka. Nu hörsammas de.

Sahlin och Reinfeldt fortsätter att tala för sina olika lösningar till hur flyktingar på ett bättre sätt integreras. Regeringen: jobblinjen ska gälla, språkutbildning och skola är viktigt. Socialdemokraterna: Samhället har ansvar för att ta emot asylsökande. Alla kommuner ska vara med. Även anhöriga ska få komma hit, utan att särskilda krav ställs.

16.11 Reinfeldt talar för arbetskraftsinvandring. Fler vägar in till Sverige behövs. Mona Sahlin säger nej. Det är inte bra för ordningen och redan på arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring riskerar att leda till att människor utnyttjas, säger Sahlin.

16.13 Ämnesbyte till miljöpolitiken. Klimatkrisen och jobbkrisen hänger ihop, säger Sahlin. För att ställa om Sverige måste man hjälpa människor att leva mer miljövänligt genom andra bränslen till bilen, genom kollektivtrafik osv. Och då måste man fördyra det som är dåligt - som bensinen - och förbilliga det som är bra, säger Sahlin.

Reinfeldt säger att han varit med och införa höjd koldioxidskatt, trängselavgifter i Stockholm. Men han tycker inte att man ska gå så snabbt fram som miljöpartiet vill göra. För deras politik - med två kronor i höjd bensinskatt - det skulle definitivt "släcka lyset på Volvo", enligt Reinfeldt. Är s med på den politiken?

16.15 Sahlin svarar inte på frågan. Attackerar istället regeringens politik. Om hon också vill ha två kronors högre bensinskatt får vi inte veta. Men hon vill ha mer forskning för Volvos framtid. Att vara mer aktiv i omställningen - det är framtiden för Volvo. Mer kommer senare, säger Sahlin.

16.17 Globala problem kräver globala lösningar, säger Reinfeldt. Han är orolig för mp:s lösning som bara gör det dyrt och svårt att leva i Sverige, utan att samma sak sker globalt och i Europa. Vi ska inte gå för fort fram, säger Sahlin. Men vi får inte heller "tassa för försiktigt fram". Att andra inte gör mer får inte vara ett argument för att Sverige ska gå långsammare fram.

16.19 A-kassan. Flera hundratusen står utanför. Hur stort problem är det? undrar Saarinen.

Reinfeldt går tillbaka i tiden. Varför var det inget problem före valet 2006? Då stod också många utanför. Många av de som lämnat nu har gjort det frivilligt. Men visst, säger Reinfeldt, det är lite oroande. Därför gör regeringen det billigare att vara med i a-kassan.

Mona Sahlins favoritämne. Hon säger att det mest är medelålders, unga och mest kvinnor som lämnat a-kassan. Och så är det så otajmat. När varslen växer så är det här resultaten av Reinfeldts politik, säger Sahlin. De grupper som har det tuffast på arbetsmarknaden måste ha ett skydd, säger Sahlin.

Det går inte att diskutera a-kassa om man inte diskuterar jobb, säger Reinfeldt. Man måste se till vem som är bäst på att skapa nya jobb så att folk slipper a-kassa.

16.22 Vi måste ha en balans i beskrivningen, säger Reinfeldt. Medeltiden för att vara arbetslös i Sverige handlar bara om ca 60 dagar. Vägen till omställning måste gå via att vara bäst att ta fram nya jobb. Men Sahlins svar, de landar bara i vem som är bäst på a-kassa, säger Reinfeldt.

A-kassan behövs för att kunna ställa om, med trygghet, säger Sahlin. Det handlar om solidaritet med de som står utanför. Ni skar ner på a-kassan av ett enda skäl, säger Sahlin - det var för att sänka skatterna. Nej, säger Reinfeldt. Det var för att värna jobblinjen.

16.25 Hälsning från Mona Sahlin till den som gått ur a-kassan är högre skatt, säger Reinfeldt. Nej, hälsningen från Mona Sahlin, säger Mona Sahlin, är att vi ska återställa trygghetssystemen för dem som förlorar sina jobb.

Hur länge ska man kunna gå på a-kassa i s-världen? undrar Saarinen. Det ska finnas en bortre gräns, säger Sahlin. Men ingen bortre gräns för de aktiva åtgärderna. Arbetslinjen som handlar om att både individ och samhälle har rätt och plikt, den får inte vara dimmig och oklar, säger Sahlin.

16.27 Hoppsan, då är vi visst ganska överens säger Reinfeldt. Men skillnaden finns där. Vi, säger Reinfeldt, vill att den som jobbar ska betala lite mindre i skatt. Ni vill tvärtom att de som är med i a-kassan ska betala mindre i skatt. Programledaren påpekar att Sahlin pratat 2 minuter längre än Reinfeldt. Nu ska han få prata mer.

Varför ska en som varslas på Volvo rösta på dig, Reinfeldt? Undrar Saarinen.

Jo, för att han står för arbetslinjen som skapar nya jobb, säger Reinfeldt. Men det går inte heller att få ordning på jobb och varselfrågan om man inte kommer till rätta med finanskrisen. En lagstiftning för stabilitet i det svenska finanssystemet är på gång. Det kommer även läggas större restriktioner på bonusar och löner, säger Reinfeldt.

Monas lösning: återställd a-kassa, fler hyreslägenheter, sänkta skatter för småföretagare är några exempel på s-stämplad jobbskapande politik.

16.31 Hur ser Reinfeldt på Kungens uppmärksammade uttalande om att vargstammen kanske ska börja skjutas av. Reinfeldt säger att han har förståelse för de som lever i vargtäta bygder. Kungens uttalande kommenterar han inte.

Sahlin håller med Reinfeldt.

16.33 Sverigedemokraterna. Nästa ämne. Programledaren målar upp situationen där alliansen inte får egen majoritet. Tänker de då samarbeta med sd?

Reinfeldt säger att sd profiterar på verkliga samhällsproblem. Men att spela upp olika scenarier gynnar bara sd, säger Reinfeldt.

Mona Sahlin tycker att frågan är rimlig att ställa. Hennes och mp:s besked är aldrig och någonsin samarbete med sd.

Fel, säger Reinfeldt. Det är ett sådant resonemang som gör sd intressanta för väljare. Istället ska deras politik granskas. Här är Reinfeldt överens med Ohly, konstaterar statsministern.

16.36 Sahlin säger att hon är beredd att söka stöd från annat håll - på andra sidan blockgränsen - för att slippa bli beroende av sverigedemokraterna.

Reinfeldt påpekar att det här är en diskussion som har sin grund i opinionsmätningar. Det väljarna vill höra är vad politikerna faktiskt vill göra. De är inte intresserade av diskussioner om sverigedemokraterna, hävdar Reinfeldt.

16.38 Har finanskrisen stärkt uppfattningen att gå med i EMU?

Reinfeldt säger att man respekterar folkomröstningen. Men en liten valuta tar stryk i orostider. Mona Sahlin är inne på samma linje. Båda är för medlemskap i EMU. Men att ta upp frågan för ny omröstning kräver att opinionen är positivare. Intressant blir hur omröstningen i Danmark utfaller, säger Reinfeldt.

16.40 Mona Sahlin är en väldigt erfaren s-politiker som varit med i goda och dåliga tider, säger Sahlin på frågan om vilka egenskaper som gör henne till bättre ledare än Reinfeldt.

Reinfeldt säger att alliansen är ett bevis för att han är bättre. Alla ska med och alla ska vinna. Det funkar.

Vad har Sahlin misslyckats med? Undrar programledaren. Sahlin säger att hon nu gör hemläxan efter senaste valförlusten på allvar. Där är man på god väg att leverera. Reinfeldt då - vad har varit mindre bra? Jo, att regeringsansvaret är brett och man ärver ganska mycket som ligger i skrymslen och vrån, säger Reinfeldt.

16.42 Sammanfattning av debatten. Reinfeldt säger att hans alternativ är bäst. Mona Sahlin att hennes är bäst.

– Det har varit en rolig vecka, säger båda.