Lärare i Malmö ska få betyg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

Klass 9A inspirerade Reepalu Stavros Louca blev Sveriges populäraste mattelärare sedan han med bravur tagit sig an en av landets sämsta skolklasser. Här är han med Hanan Assi, Johan Malmlöf och Mahmoud Massejke.

Inte bara eleverna ska bedömas.

I vår ska elever i tio skolor i Malmö själva sätta betyg – på sina lärare.

Ilmar Reepalu (s).

Till hösten 2009 är systemet tänkt att införas på samtliga skolor i Malmö, uppger Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande.

– Den lärare som är fjäskig får inte bra betyg. Det får de som kan entusiasmera, är duktiga pedagoger och kan sitt ämne bra, säger han till SVT:s program Skolfront.

Inspirerad av ”Klass 9A"

Reepalu lade fram förslaget om att sätta betyg på lärarna i våras sedan han inspirerats av SVT:s dokumentärserie Klass 9A, som handlade om att förbättra elevers resultat i en niondeklass. Syftet är enligt honom att förbättra pedagogiken bland lärarna.

Förslaget kritiserat

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, är kritisk till lärarbetygen.

– Att betygsätta lärare med Klass 9A som ursprung, en redigerad tv-serie, är att misstro lärare, säger hon till programmet.

Enligt Reepalu har inga politiska beslut fattats för att driva igenom frågan i Malmö.

Projektet har arbetats fram gemensamt av stadsdels- och utbildningschefer och samtal med fackliga representanter pågår.

– Om det faller väl ut startar det i alla skolor i hösten. Det måste då MBL-förhandlas. Om man inte är överens med facken är det möjligt att det behövs beslut på en annan nivå, säger Reepalu till TT.

Nu ska eleverna ge lärarna
betyg
ÄNTLIGEN!

TT