Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Flera svenska terrorister i Irak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Färre än tio svenska medborgare uppskattas kriga eller ha krigat med terrornätverk i Irak.

- Att det dyker upp svenska medborgare i de här striderna är att förvänta, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till TT.

Sammanlagt tros runt ett par hundra medborgare i Europeiska länder ha rest till Irak för att bedriva terrorverksamhet sedan ockupationen började. Precis som i fallet med den man med marockanskt ursprung som dödades i början av oktober har nästan alla ursprung i länder i Mellanöstern eller Nordafrika, men inte i Irak.

- Irak har blivit en magnet för folk som vill bekämpa USA i Mellanöstern. Det attraherar en bred fauna av folk med olika bakgrund och olika motivation, säger Magnus Ranstorp till TT.

Enligt honom finns det ganska många som vill åka till Irak och ansluta sig till ett terrornätverk, men relativt få lyckas.

- Dels handlar det om att ens ta sig in i Irak, dels handlar det om att få förtroende av terrorgrupperna, säger Ranstorp.

Svensken ska ha varit ledare för ett nätverk som bedrev terrorverksamhet i både Irak, Afghanistan och Nordafrika.

De opererar ofta i alla de områdena. Det senaste året har al-Qaida decimerats kraftigt i Irak, men metoder som självmordsbombningar och även tekniska bomblösningar har migrerat vidare till Afghanistan och Nordafrika.s

Karin Thurfjell/TT